Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

26.8.22

Houslistka z Osvětimi

Dočetla jsem ji docela brzy. Trochu jsem se toho obávala, ale nakonec se mi to velmi líbilo.
Nádherný román popisující život ženy v koncentračním táboře. Román je napsán podle skutečné osobnosti Almy Rosé, která se do Osvětimi-Březinky skutečně dostala. Většina událostí pochází ze skutečnosti.
Příběh je velmi poutavě napsaný z pohledu třetí osoby. Alma je houslistka vídeňské filharmonie, která je transportována do tábora. Dostane se do vedení zdejšího hudebního bloku. Svým osobitým kouzlem působí na příslušníky SS i na samotného Anděla smrti Mengela.
Trochu jsem měla strach, jak to vlastně bude všechno probíhat. Autorka Ellie Midwoodová realisticky popisuje zvěrstva nacistů. Popisuje pokusy a experimenty J. Mengeleho. Příběhem se také line červená nit lásky Almy a klavírního viruósa Miklóse Steinberka. Čtenář do poslední chvíle netuší, jak celý příběh dopadne. Dočká se Miklós a Alma osvobození v roce 1945?
Kniha stojí za přečtení.
V Osvětimi jsem byla dvakrát, tuším, jak to tam muselo být hrozné. V Březince jsem se také prošla. Mám odtud fotku hlavní brány. Jsou to hrozná místa. I po těch letech od války a osvobození to na člověka působí.
Baráky v Osvětimi.
Vstupní brána zvenku. Zatím,
Vstupní brána zevnitř.
Brána do jednoho oddělení tábora
Baráky v Březince.

Vaše čtenářka Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené