Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

1.4.18

26.3. - 1.4. 2018

A je tu opět neděle. Po celém dlouhém Svatém týdnu. A co se dělo?
Bylo toho docela dost.
V pondělí práce a pak překvapivě trochu odpočinku. I když popravdě nevím, co jsem přesně dělala. Možná jsem se i věnovala bakalářce.
V úterý opět práce. A pak odpočinek. Ve středu práce. Dlouhá práce, ale krásná. Překvapivě i přes normálně strašnou hodinu výtvarky jsem si to užívala. Pak následovala odměna za celé tři dny. Šla jsem s kolegyní na kafe a zákusek. Užily jsme si to obě. I když jsem nebyla dost vyspaná. Brácha do půl jedné v noci kašlal, tak jsem se pak sbalila a šla spát do obýváku na pohovku. Spala jsem tak pět hodin. Při představě, že budu pět hodin učit, mi bylo dost zle. Ale zvládla jsem to.
Večer jsem byla na mši svaté. Liturgie probíhala celkem normálně. Na nic extra si nepamatuju.
Na čtvrtek jsem radši spala v jiném pokoji rovnou. Nechtěla jsem zase bdít do rána.
Ve čtvrtek už byly prázdniny a já se jako už každý rok vypravila do Brna na Petrov na Missu Chrismatis. Přijela jsem včas a stála hned za kněžími. Je jich rok od roku více. I když tam nebyli všichni. Několik jsem jich postrádala.
Liturgie byla nádherná. Dlouho jsem takovou neviděla. Užívala jsem si to. Také jsem se setkala se svou kamarádkou, se kterou se scházíme vždy na této události. Pak jsem tam potkala i kolegyni z teologie. Společně jsme šly na oběd. Bylo nás asi sedm, mezi nimi i děkan. Takže další nepřekonatelný zážitek ze mše se svěcením olejů.
Domů jsem dorazila poměrně pozdě. Oběd se dost protáhl. Ale nelitovala jsem.
Večer jsem byla na mši svaté na památku Poslední večeře Páně.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Dost mě zarazilo, ale jak si tak vzpomínám, tak mě to zaráží každý rok, že nebyl na začátku mše prázdný svatostánek. Pak knězi zapomněli dát na kalichovou patenu velkou hostii.
V pátek byl postní den. Odmítla jsem pustit počítač. A po pravdě jsem to ani nestihla. I když pořádně nevím, co jsem kromě dlouhého spánku dělala, tak k počítači jsem nesedla. Obřady už byly trochu zvláštní. A dost překvapující. Mám pocit, že loni to bylo lépe zvládnuté.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Průvod na začátku v tichosti, prostrace, modlitba, bohoslužba slova byla krásná. I když ta prostrace byla dost krátká. Na můj vkus. Letos byla pravděpodobně i nacvičená. V pašijích bych nejspíš vytkla, že nebyla možnost krátké tiché modlitby v kleče, jak uvádí rubriky. To bych ocenila víc než ten zpěv. Následovaly zpívané přímluvy. Bylo to krásné.
Po bohoslužbě slova bylo uctívání kříže. Moc jsem neviděla průvod, byla jsem na místě, kde jsem neviděla pořádně do presbytáře. Nejspíš se kříž do presbytáře přinesl a tam se za zpěvu třikrát Hle kříž, na kterém umřel Spasitel světa. Krásné. Uctívání bylo zpola za zpěvu, zpola za ticha.
Pak následovala eucharistická hostina. Oltář chystal jeden ministrant.
LP.: Trochu jsem nepochopila, proč měli kadidlo, průvod byl také dost zvláštní, i když si přesně nepamatuji, jak probíhal. Když se vraceli, šly svíce dobře.
LP.: Eucharistická hostina byla v pohodě a krásná. Ale průvod zpět s ecuharistií byl dost zvláštní. Prvně kadidlo, pak svíce, které mají doprovázet eucharistii, klepači a zbytek ministrantů. Nejvíc mě zaraazily svíce. Na konci obřadů byla modlitba nad lidem a pak tichý odchod.
Měla jsem z obřadů dost rozporuplné pocity. Nebylo to ono. Nebylo to stejné, jako když jsem mohla ministrovat já. Nevím, čím to je. Ale chtěla bych ministrovat strašně moc. Modlím se za to, abych se mohla vrátit.
Dost mě ale zarazilo, že kněz musel dávat ministrantům pokyny, které byly slyšet na celý kostel. Dost zarážející.
Večer jsem pak byla ještě na křížové cestě. Užila jsem si i ji.
V sobotu jsem chtěla dlouho spát, ale nějak se nezadařilo. Vstala jsem kolem půl deváté.
Chvíli po snídani jsem zamířila do kostela a pak na nákup. Něco málo jsem si zapomněla koupit.
Odpoledne jsem lelkovala.
V podvečer jsem šla na vigilii všech vigilií. Po pravdě jsem se moc netěšila. A nejspíš jsem měla důvod.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Vstup a úvod venku bude bez poznámky. Ten byl super. Jen mi trochu vadilo, že obřady začínaly před začátkem noci, jak je psáno v rubrikách a v direktáři.
LP.: Další věc, která mě zklamala, byla zkrácená bohoslužba slova. Pouhé tři čtení ze Starého zákona. Chyblěo mi u dvou z nich zvýzva Slyšeli jsme slovo Boží. Pak následovalo Gloria a slavnostní mezihra. Následovala epištola a Alelujový žalm. Dost zajímavé a pro mě nepochopitelné bylo, že něz stál čelem k prázdnému svatostánku, kde mimochodem měla být eucharistie od začátku vigilie.
Po krátké promlluvě následovaly litanie ke svěm svatým. Kněz opět i s ministranty stál čelem k prázdnému svatostánku. Nechápu to.
Pak byla modlitba svěcení vody a nořil se paškál do vody. Následovalo kropení vodou, ale chyběla mi tam správná píseň. Místo křestní písně se zpívalo Te Deum. Tento krok mi byl vysvětlen, ale i tak mi tam ta křestní píseň chybí.
LP.: Dost mi vadilo, že kněz nečekal, až budou mít všichni zapálené svíce při obnově křestního slibu. Já jsem z části obnovovala slib bez zapálené svíčky.
Zbytek vigilie probíhal relativně dobře.
LP.: Dost, ale opravdu hodně mi chyběl Římský kánon. Na Velikonoční vigilii je nejkrásnější. Spousta vsuvek, které se nikdy jindy nevyužijí. Bohužel.
Pak vše probíhalo celkem dobře.
Poslední, co mi chybělo, bylo slavnostní požehnání na konci vigilie.
A dál už se v tom nebudu vrtat. Průvod jsem nějak nestihla sledovat.
Po příchodu domů jsem si dala pěkně teplou koupel, abych se trochu zahřála.
Z vigilie jsem nějak neměla radost, spíš se mi chtělo brečet. Asi stejně jako se mi chtělo brečet po Velkopátečních obřadech.
V neděli jsem šla na mši. Byla slavnost Zmrtvýchvstání Páně. Měla jsem zpívat. Odzpívala jsem si ale jen ordinárium a žalm a pak jsem odpadla. Nezvládala jsem to. Hlasivky vypověděly službu a jen dýchání mě nutilo kašlat. Radši jsem moc nahlas nezpívala.
Ve mši mě zaujaly asi jen dvě situace. Jednalo se o...
LITURGICKÁ POZNÁMKA: O zkrácenou sekvenci. Zrovna dneska je jedna z těch povinných. Tak proč? Druhou situací byla druhá eucharistická modltiba. Škoda jí. Byla slavnost, ta nejdůležitější z celého liturgického roku.
No, odpoledne jsem sledovala seriál na počítači a odpočívala jsem. Chvílemi mě pobolívala hlava. A nesměla jsem vynechat kafe s rodinou.
A to bde pro dnešek asi všechno. Ještěže je ještě zítra volno. Takže si je užijte. Krásný další týden.
Vaše Vanimaré

P. S.: Zapomněla jsem se pochlubit, co jsem dneska našla v jednom kancionálu na kůru. Našla jsem tam drcenou a mrtvou berušku.
V.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené