Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

22.1.17

Vinnetou-Poslední boj

Vinnetou - Poslední boj
Nic moc extra jsem od tohoto dílu už neočekávala. Všechno začíná idylicky, aspoň tedy v domě Old Shatterhanda, a také dost chaoticky. Než mi došlo, kdo je kdo z nových postav, tak mi to trochu déle trvalo. Ze Nšo-či je stále šamanka a taky porodní bába. Než se ve filmu začne něco dít je půl hodina pryč. Při vykonávání studny nakopnou ložisko ropy, které se zapálí od zapomenuté lampy v šachtě a hoří. Likvidují to dynamitem. Ovšem vidí to Santer a chce na tom vydělat.
Santer je takový ten prospěchářský mizera, co se ke konci filmu snaží zachránit si holou kůži. Ale to teď předbíhám. Svými intrikami poštve proti sobě nejen kmen Apačů, ale i ostatní kmeny. Než však k tomu spojenectví všech kmenů dojde, Vinnetou málem umře při souboji s Tokvi-kavou.
Tokvi-kava je takový bělovlasý pankáč. Prostě nesympatický týpek, který se snaží vypadat drsně, ale není takový. Vinnetou mu jednu chvíli doslova podlézá. Aspoň mě to tak připadalo. Při sněmu ostatních náčelníků se Vinnetoua zastane opilý Tangua a z toho důvodu se mu vysmějou všichni náčelníci a odejdou. Opustí jej i náčelník Komančů s argumentem, že není blázen, aby šel do tak nebezpečné akce. Vinnetou požádá o pomoc Nšo-či, která vyvolává duchy, předpoví vítězství Apačů, ale také Vinnetouovu smrt. Před odjezdem do boje Sam Hawkins, coby hokynář, dává Apačům zbraně. Do boje jde i jeho žena Bell. Před odjezdem do boje se konečně stávají pokrevními bratry.
Při poslední boji už to vypadán slibně, že Vinnetou přežije, ale kulka si jej najde. Zabije to Santer. Ten je následně pronásledován a chycen v ropném jezeru. Old Shatterhand jej ale neupálí, ale dovede ho k jeho otci. Vymámí z něj půdu Apačů a taky nějaké peníze navíc. Má taky Santerovo doznání, že zabil polské přistěhovalce. Tím vydírá Santra seniora. Santer junior je takový budižkničemu, co hledá své místo ve světě.
Ke konci jsou všichni náčelníci na Vinnetouově pohřbu. U jeho hrobu si mají přísahat věčný mír. Náčelníkem Apačů je zvolen, možná i demokraticky, Old Shatterhand. Opět vypadá jako ten vykulený greenhorn ze začátku filmu.
Poslední díl byl docela dost zbytečně zdlouhavý, což se dá říct vlastně o celé sérii. Při umírání Vinnetoua by neukápla ani slzička. Celý děj všech tří filmů je postavený na hlavu a Karel May se musí v hrobě obracet. Myslela jsem, že to natáčí podle knihy, ale podle knihy tam nebylo defacto vůbec nic. Možná jen to, že Old Shatterhand pracoval jako zeměměřič u dráhy. Je to pro mě jedno velké zklamání.
Co se týká hudby, byl to pro mě šok, co z ní udělali. Vznikly z toho mnohdy dost nepěkné hudební variace. Celkově hudba ztratila svou původní atmosféru, kterou ji dal autor Martin Böttcher. Ten musí být velmi zklamán a nebo se stydí za to, co s jeho hudbou udělali.
Myslím, že po dokoukání posledního dílu si půjdu spravit náladu a chuť sledovat indiánky starou verzí s Pierem Bricem a Lexem Barkerem.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené