Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

8.1.17

Vinnetou - Nový svět

Byla jsem na tento snímek docela zvědavá a trochu se i těšila. Tento snímek je součástí německé miniserie, takže můžu očekávat ještě další díl. Po shlédnutí prvního dílu jsem byla trochu nemile překvapená.
Trochu jsem se nestačitla divit, co z toho vytvořili za "paskvil". Je, pravda, že jsem neviděla celý film, nějakou půlhodinu jsem vynechala.
Co mě dost zarazilo.
Z Old Shatterhanda udělali takového nemastného neslaného "pitomečka, který by na Divokém západě dlouho nepřežil, i kdyby se moc snažil. Navíc ze začátku mi přišlo, že to není ten, který bojuje za lidská práva, ale jen za to, aby se měl dobře a spokojeně. Do Ameriky přichází jako přistěhovalec a emigrant. Ne jako inženýr poslaný společností. Naštěstí se Old Shatterhand trochu ke konci vzpamatuje a stane se z něj ten hrdina z románu.
Ze Sama Hawkinse udělali trochu Radagasta z Hobita. To byla moje první myšlenka, když jsem ho viděla. Takový podivín závislý na čerstvé kávě. Sam Hawkins ve filmu není románovou postavou, ale pouze epizodní. Na konci se mu také vrátí jeho skalp. Naštěstí mu nechyběla jeho hláška: "Jestli se nepletu."
Inču-čuna chudák schytal kulku hned ze začátku filmu a ze Nšo-či, náčelníkově dceři, se stala šamanka, která uzdravuje Odl Shatterhanda tím, že ho nechá zahrabat do země.
Vinnetou je mladý a silně naivní nedochůdče. Trochu bych jej nazvala jako princ z pohádky Tři oříšky pro Popelku - pískle. Taky mu není ani osmnáct, podle toho, co říkal u hrobu svého otce, když požadoval nějaké znamení. Naštěstí i Vinnetou přijde k rozumu a lituje své horkokrevnosti, při které málem nechal vymřít celý svůj kmen. Hlavně nechal zbytečně umřít mnoho svých bojovníků. Navíc by měl umět mluvit plynně anglicky, což ve filmu není. Angličtina mu moc nejde. Je to taková ta lámaná přes koleno. Herec měl v sobě něco z Piera Brice. To se musí nechat.
Také tvůrci trochu pozapomněli na jednu velmi důležitou postavu. Kleki-petru, velkého bílého učitele Apačů, který je naučil angličtinu.
Místo Santra se tam objevil jiný padouch jménem Rattler, který zemřel na konci při výbuchu mostu, který připravil Old Shatterhand ve spolupráci s Apači.
Čekala jsem od filmu víc. Mám z něj rozpačitý dojem. Nejsem si jistá, zda bych se na něj podívala ještě opakovaně, jako na první filmovou verzi s Pierem Bricem.
Také mám jisté pochybnosti o tom, zda Vinnetou v posledním díle zemře, ale určitě u toho nebude nikdo v kině brečet.
Celkově mě to zklamalo.
Jak se líbilo nové zpracování Vinnetoua Vám? Napište do komentářů.
Děkuji za přečtení a zpětnou vazbu.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené