Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

21.2.16

15.2. - 21.2.2016

Tak jsem opět zde, po celém dlouhém týdnu. A co se dělo?
Od pondělka jsem pracovala a učila se. No spíš četla Starý zákon. A nestíhala jsem. Úklid se rovnal jen umýt nádobí, utřít případné skvrny a nechat všechno odkapat. Utírala jsem jen tehdy, když už to z odkapávače padalo.
V úterý jsem opět pracovala a učila se. Večer jsem byla na mši svaté. Liturgie probíhala normálně v mezích pravidel. Na konec se nezapomnělo na modlitbu nad lidem. Jen si nejsem jistá, zda se do ní uvádí slovy Modleme se. Večer jsem se učila.
Ve středu to bylo nastejno. Jen mše svatá nebyla.
Ve čtvrtek jsem opět pracovala a učila se. Už mě chytala panika, že to nestihnu. A taky jsem to nestihla. Večer byla mše svatá.
V pátek opět práce a učení a mše svatá. Pro děti. Nějak stále nechápu eucharistické modlitby, kde jsou modlitby kněze přerušovány aklamací lidu.
V sobotu jsem šla spát, asi o půl jedné. Vstávala jsem ve čtyři ráno, abych všechno stihla. Cesta probíhala v pohodě. V autobuse mi nebylo špatně a ve vlaku jsem si četla. Snažila jsem se to dočíst, ale stále mi zbývalo několik sed stránek.
Ve škole jsem si dala druhou snídani a pak se zabrala opět do čtení. Asi jen na dvacet minut.
Pak už přišel vyučující a mohly začít tři hodiny přednášek z Vybraných kapitol z fundamentální teologie. Velmi zajímavé. Řešili jsme také, jak se stanovuje termín Velikonoc, a proč tomu tak je. Že ortodoxní křesťané mají Velikonoce podle juliánského kalendáře, kdežto my podle gregoriánského.
Pak už nastala ta hodina testu ze Starého zákona. Ten jsem nedočetla. Tak jsem doufala, že to nějak zvládnu.
Vyučující nás začal seznamovat s podmínkami a také zmínil, že můžeme mít veškeré své poznámky a Bibli. Docela zajímavé. Pak už nám rozdal zadání a mohli jsme se v tom rochnit dvě hodiny.
Osobně jsem ty dvě hodiny nevyužila. Asi za hodinu jsem neměla co dělat a to jsem si všechno poctivě vyhledávala, pokud jsem to nevěděla.
Měla jsem tam otázku na Desater, ve kterých knihách Pentateuchu, neboli Tóry, nachází. Jaký důvod udal Gedeon, když jej chtěli Izraelité zvolit králem, které spisy jsou pro Židy sváteční, která kniha Pentateuchu je nejmladší. A takových podobných otázek bylo deset. Nejvíc mi dal zabrat Gedeon, protože jsem si nemohla vzpomenout, jestli jsem o něm četla nebo ne. Navíc jsem si nadávala, že jsem zrovna ten muzikál neviděla v podání Spojených farností. Druhou záludnější otázkou byla Jotamova bajka. Ten pojem jsem znala, ale ve které knize je? Naštěstí jsem našla o ní zmínku v jeho opoře, tak jsem začala listovat Biblí. A ejhle, objevila jsem si toho Gedeona a zjistila, že danou knihu jsem četla. A teď si to budu pamatovat pořád. Za test jsem dostala C, za což jsem byla moc ráda. Klidně bych brala i E, jen aby to nebylo F. Kdo ví, jak by ta zkouška vypadala potom.
Cesta domů byla taky v pohodě. Jedna paní kolegyně mě vzala autem. Jelo nás tak pět a nenudili jsme se. Celou cestu jsme si měli o čem povídat. Z Brna jsem se taky dostala v pohodě.
Večer jsem i po třech a půl hodinách spánku šla na florbal. Moc mě to nebavilo. Nějak mě to poslední dobou nebaví. Ale dala jsem si asi čtyři góly, radost se ale nedostavila. A když už, tak asi na dvě minuty. Pak jsem opět upadla do nezájmu. asi bych toho měla po asi šesti nebo sedmi leteh nechat a začít se věnovat nečemu jinému.
V neděli jsem byla na mši. Jen jsem zpívala. A sledovala liturgii.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Nechápu a asi nikdy nepochopím dva misály na oltáři při obětování. Proč? Stačí jeden. Ten zpívaný. A i přes to, že je to tu psáno několikrát, tak se budu opakovat. Ve zpívaném misálu jsou modlitby od superoblaty až po přijímání. Tak opravdu nevím, kdo to tak pořád dělá.
LP.: Další věcí, které jsem si všimla a už nad ní přemýslím od minulé neděle, je, že nebyla na konci mše modlitba nad lidem. Tato modlitba je pouze v době postní a na Popeleční středu a o nedělích je ZÁVAZNÁ. Opět nebyla. Tak nevím.
LP.: Ale musím pochválit, že byla třetí eucharistická modlitba.
LP.: Jediné, čeho jsem si dnes nevšimla, bylo klanění se svatostánku. U kněze jsem si toho všimla, ale kněz před svatostánkem pokleká a pak se klaní oltáři. Aspoň při přecházení k ambonu.
LP.: A co mě fakt naštvalo bylo, že nešli na kůr po sbírce. A to je dneska vyhlášená sbírka na Haléř sv. Petra!!! A nebyla jsem jediná, komu to vadilo.
Odpoledne jsem byla doma. Musela jsem napsat a podepsat jednu plnou moc, protože se nemohu jedné schůze zúčastnit. Ale měla jsem to hotové brzy. Pak následovaly přípravy na pondělí
Taky musím poděkovat za komenáře, které se mi na blogu objevily. Jsem ráda, že se o liturgii nezajímám jen já.
A také bych chtěla psát, ale nápady se hrnou ve chvílích, kdy nemám papír ani tužku a nebo, když někam jdu a nebo musím dělat něco jiného a důležitějšího.
Tak aspoň přidám nějaké fotky. Po dlouhé době. I když během posledních dvou týdnů jsem moc nefotila. Asi jen tři fotky pěkně barevného západu slunce a jak slunce koukalo oknem kostela. Tak sem dám jednu fotku s červenou září slunce v okně...
Pěkná barva že? O pár minut později už to tak pěkné nebylo.
V podvečer jsem jela na byt a snažila se uklízet. Pak se mi vybila baterka, tak jsem měla smůlu. Tak jsem si aspoň utřela prach a slastně odpočívala.
Tak přeji všem krásný další týden roku 2016.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené