Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

23.10.15

Reedice misálu

Dobrý večer, včera se mi stala jedna taková velice potěšující věc...


...měla jsem možnost se dotknout a řádně si prohlédnout reedici římského misálu, který nedávno vyšel. Těžký je pěkně, a také je velmi pěkně zpracovaný. Občas jsou nějaké modlitby posunuté, zvláště se mi nelíbilo v jedné eucharistické modlitbě, že konsekrační slova byla na konci jedné strany a musí se mezi konsekrací chleba v Tělo Kristovo a víno v Krev Kristovu otáčet stránka. Nevím, jak bych to jako ministrant misálista řešila.
Na toto téma jsem asi půl hodiny debatovala a nakonec jsem s partnerem v dialogu přišla na to, že se misálista nejspíš postaví, když se kněz zvedá z pokleku po konsekraci chleba v Tělo Krista.
Jinak v tomto novém vydání misálu jsou dány veškeré dodatky, jen jsem chvíli hledala modlitby nad lidem v době postní, kdy tyto modlitby nejsou určeny přesně na den, ale jsou očíslované, a také tento misál obsahuje nové tzv. "zelené"eucharistické modlitby. Toto je poznatelné na váze knihy.
Také obsahuje IGMR Editio tertia typica emendatorum 2008. Až se mi tento dokument dostane do rukou, určitě jej přečtu a následně jej budu citovat ve svých liturgických poznámkách.
A konečně přikládám fotografii. Bohužel je pouze z mobilu, protože foťák jsem neměla. Pokochejte se spolu se mnou, protože jsem se na něj nemohla vynadívat a stále jsem jej musela mít na klíně, co to šlo.
Vaše Vanimaré
P. S.: Kdo by nevěděl, co je to emendatorum nechť si tento termín zadá do googlu a nastaví si jazyk latina. Hned zjistí, co to znamená.
V.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené