Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

4.10.15

40. týden 2015

A jsem opět po týdnu zde. Po týdnu plném zajímavých zvratů a neočekávaných událostí. A teď pěkně od pondělka.
V pondělí byl státní svátek a taky byla slavnost svatého Václava. Bohužel jsem nešla na mši svatou, protože jsem musela podepsat smlouvu o pronájmu bytu. Následně jsem se odpoledne stěhovala. To všechno mi zabralo celý den. Do lokality, kam jsem se stěhovala jsem jela dvakrát. Jednou kvůli podpisu a následně s věcmi. Všechno proběhlo ke spokojenosti všech zúčastněných.
Bohužel jsem také neviděla zatmění krvavého měsíce. Vstala jsem, ale měsíc jsem na obloze nenašla. Asi se schoval za nějaký strom na zahradě. Nejspíše za ten náš velký ořešák. A já se tak těšila...
V úterý jsem šla do práce. Těšila jsem se, že si s dětmi povykládám o prodlouženém víkendu. Večer jsem byla na mši svaté v místě mého nového bydliště. Liturgie probíhala tak, jak má probíhat. Jen mě trošku zarazily děti, kdy si šly pro křížek až na konci mše svaté těsně před odchodem kněze.
Ve středu jsem opět byla v práci a dlouho. Chtěla jsem také jet do Brna koupit si lístky na autobus. Na plánu jsem měla odjezd ve dvě, ale dostala jsem se na autobus až o hodinu později. I tak jsem si lístky na sobotu koupila.
Ve čtvrtek jsem opět pracovala. Byla jsem v práci také trochu déle, ale nevadilo mi to, protože jsem nikam nespěchala. Možná jen pro rohlíky do obchodu, abych měla co k večeři a na snídani.
Také jsem si koupila kybl, mop a smetáček, abych si mohla v bytě trochu důkladněji uklidit. Tak se také stalo. V bytě je vytřeno, umyté nádobí, utřený prach a vyleštěná zrcadla. Naštěstí se na pátek nemusím moc chystat.
Taky jsem v mobilu našla pár fotek, ještě ze Slovenska a z Olomouce. Tak se musím prostě pochlubit. A taky moje minulo sobotní pečení. Bucha byla výborná, hlavně, když byla pár hodin z trouby.
Pohled na Lomnický štít. Je krása se na něj jen dívat, ale krásnější je dívat se z něj do okolí...
Jedna z několika turistických tras na Slovensku. Cesta ze Skalnatého plesa na Hriebenok.
A vrátíme se do České republiky, přesněji do Olomouce. Pohled trochu netradiční, protože je z úplně jiné strany. Obešla jsem celou katedrálu, abych ji mohla takhle vyfotit. A nelezla jsem do žádného zákazu, bylo tak otevřeno.
Teď přichází na scénu moje pečení z minulého víkendu. Bohužel ochutnávka už nebude, protože buchta někam zmizela. Nejspíš do žaludků několika lidí v mém okolí.
A poslední fotka je z mého nového působiště. Je tu opravdu krásně.
V pátek v práci probíhalo všechno normálně. Večer jsem šla na mši. Věděla jsem, že bude dětská, protože jsem ve čtvrtek potkala zdejšího kněze na obědě, tak jsem trochu vyzvídala.
Liturgie probíhala tak, jak měla. Jen mě trochu zarazilo to, že před svátostným požehnáním (byla adorace a zasvěcení Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu - první pátek v měsíci) při modlitbě kněz nestál. Ministranti fungovali naprosto skvěle. A pro ty, kteří se v liturgii aspoň trochu vyznají, jak měl eucharistickou modlitbu pro mše s dětmi a byla to ta třetí. Bylo to poprvé, co jsem tuto eucharistickou modlitbu slyšela někoho použít. Naprosto super. Něčemu jsem se v liturgii zase přiučila. Jen ten misálista mohl být větší, ale kněz neměl problém s tím, aby text collecty a postcommunio přečetl.
V sobotu jsem jela do školy. Vstávala jsem v 4:45 a stálo to za to. Každou chvíli, kterou strávím studiem teologie si užívám. Měla jsem přednášky z Pedagogické a studijní propedeutiky, což bylo o psaní závěrečné, tentokrát bakalářské práce, a vůbec si nemyslím, že je to za dlouho. Přece jen, studium mého oboru je na tři roky, takže to uteče jako voda, stejně jako studium na pajdáku. Pak následovaly dvě hodiny úvodu do Písma svatého, což bylo velice zajímavé. Probírali jsme možné okolnosti vzniku jednotlivých Biblických knih. Pak následoval oběd, velmi dobrý oběd. Po obědě na mě čekaly dvě hodiny Základů religionistiky. Bohužel jsem nestihla začátek a trochu mě deptalo to, že jsem si nestíhala zapisovat. A po krátké pauze jsem se dočkala Vybraných kapitol z českých církevních dějin. Bohužel jsem nemohla být na celou tuto hodinu, protože jsem utíkala na autobus d Brna.
V církevních dějinách jsme probírali první křesťany na Moravě, samozřejmě svaté Konstantina a Metoděje, sv. Václava a Ludmilu a také sv. Vojtěcha. Když se začal probírat Hus, tak jsem bohužel musela odejít. Aspoň jsem stihla jeho předchůdce. Celkově byl den velice zajímavý. Cesta domů proběhla v pohodě. Spíš než domů jsem jela na byt.
A co neděle? Velmi zajímavá. Hlavně co se týká mé oblíbené liturgie.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Nedá mi to, ale musím pochválit kněze, že se angažuje při nácviku nových písní. Přede mší přišel k mikrofonu k sedes a za doprovodu varhan předzpíval píseň a následně pomáhal lidem se ji naučit. A neodpustím si odchod misálisty od collecty, šel příliš brzy a také od postcommunio. Jinak celá liturgie probíhala více neř dobře. dalo by se říct výborně.
Pak jsem šla sbalit nejnutnější věci a vyrazila na autobus do Brna. Jedu totiž za známými na oběd a pak večer do divadla.
Článek je přednastaven, protože v době vydání budu nejspíš někde v divadle nebo v jeho blízkém okolí.
Tak přeji všem krásný další týden roku 2015.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené