Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

9.8.15

32. týden 2015

A jsem opět zde. Dlouho jsem tu nebyla a dnešní týdenní report bude docela zajímavý.
V pondělí jsem jela s přáteli na vodu. Již počtvrté na Vltavě. Cesta probíhala v pohodě. První den jsem po vodě uplavala kolem dvaceti říčních kilometrů. Naštěstí jsem se necvakla. V úterý mě čekala cesta po Vltavě Českým Krumlovem. Čekal tam také jez, na kterém jsem se loni cvakla. Měla jsem strach. Naštěstí jsem šlajsnu zvládla a necvalka se. Krumlovem se projíždělo tentokrát velmi dobře. Hlavně nepršelo. Celkem jsme uplavala na lodi po vodě kolem třiceti říčních kilometrů. Docela makačka na ruce a záda a taky na nohy, které celou dobu plavby jsou v nepřirozené poloze.
Ve středu na mě čekala poslední dvacetikilometrová trasa po vodě. Ta mi přišla nejvíce pohodová.
Ve čtvrtek jsem jela na Šumavu. Dlouho jsem tam nebyla. Cestou jsem se zastavila v Prachaticích na oběd a pak ještě v Husinci v rodném domě Mistra Jana Husa.
Prachatický kostel sv. Jakuba Staršího.
Prachatiské náměstí.
A památník Mistra Jana Husa. Návštěva expozice určitě stojí za to zdržení. Je nově vybudována k letošnímu výročí upálení.
Navštívila jsem Kvildu. Procházka to byla pěkná.
V pátek jsem se vydala na Boubín. Trasa měřila kolem jednadvaceti kilometrů a dalo se to zvládnout. Jen jsem měla drobný problém s dýcháním. Naštěstí jsem ho rozchodila a celou trasu dokončila. A stálo to za to. Krásné výhledy do údolí, krásné stromy okolo... Prostě to stálo za to. Tak přidám několik fotek.
Foceno z rozhledny na vrcholu Boubín.
Teď přidám něco málo z pralesa. Jelikož je oplocen kvůli zvěři, tak kvůli lidem, tak je to foceno přes plot.
Prostě pohled do pralesa.
Na fotografii výše jsou vidět tzv. "chůdové" kořeny.
A samozřejmě nesmí chybět fotka Boubínského jezírka.
V sobotu už jsem se chystala domů. Moc se mi nechtělo. Cestou jsem se stavila ještě v Kašperských Horách na zřícenině hradu Kašpěrk. Samozřejmě jsem si nemohla odpustit prohlídku. Také přidám několik málo fotek z této zříceniny.
Celkový pohled na hrad. Chtěla jsem jej také vyfotit od silnice, ale tam nesmělo stát a nějak jsem prošvihla hned několik možností. To nevadí. O důvod víc se tam někdy vrátit.
Také přidávám jednu informační tabuli, podle kterých jsem na Kašperk došla.
Pohled z věže na jednu a na druhou stranu.
Vedle cimbuří je vidět v lese stará strážní věž, která střežila hrad na místě, odkud by byl nevýhodnější útok na hrad. Měli ale štěstí, že jej nikdy neobléhali, ale i přes to vyhořel v 15. století.
A ještě jeden pohled na Šumavu.
V Kašperských Horách jsem se stavila na oběd a pak frčela domů. Tam jsem stihla vyfotit jen kostel. A musím říct, že velmi pěkný kostel.
V neděli jsem byla na mši svaté. A budu mít... A neodpustím si ji...
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Dneska bych chtěla upozornit na fakt používání nových eucharistických modliteb. A tím nemyslím ty čtyři základní z misálu. Liturgická poznámka se bude týkat praktičnosti uspořádání těchto dvou knih, misálu a zelených eucharistických modliteb, na pultíku. Dnes myslím ty "zelené". Jelikož u zelených eucharistických modliteb je také třeba misálu. Tyto zelené eucharistické modlitby jako kniha, obsahují jen a pouze eucharistické modlitby. Tudíž je potřeba superoblaty na začátku bohoslužby oběti. Při chystání oltáře je proto třeba na pultík prvna dát již zmíněné zelené eucharistické modlitby a teprve potom misál a v danou vhodnou chvíli misál oddělat. Může se oddělávat před nebo po prefaci. Podle toho, zda kněz bere prefaci z misálu nebo od eucharistické modlitby. Toto uspořádání je praktičtější než to, co jsem dneska viděla. Ministrant na pultík položil prvně misál, počkal na chvíli, kdy kněz přečetl superoblatu a nastrčil tam zelené eucharistické modlitby a chudák je musel celou dobu preface držet. Při Sanctus si konečně oddělal misál, ale nechal ho na mense. Ta není odkládaní stůl. Misál se měl přesunout na abak, kam v tuto chvíli patří. Mensa není odkládací prostor.
Odpoledne jsem se dívala klasicky na Pevnost Boyard. A pak už se nic zajímavého nedělo.
Tak to bude pro dnešek asi všechno. Přeji všem, co dočetli až sem, krásný další prázdninový týden roku 2015. A za tři týdny začíná škola.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené