Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

8.3.15

10. týden 2015

Tak jsem opět tu. Přes týden se nic moc nedělo. Všechno probíhalo strašně stereotypně. A teď trochu podrobněji.
Od pondělí jsem opět nastoupila na praxi do druhé třídy. Odučila si vždy nejvyšší možný počet hodin, zašla na oběd do školní jídelny a utíkala domů dělat přípravy na další den. Tohle bylo celý týden.
Ve středu jsem na mši nešla. I když čas byl. Nechala jsem totiž úspěšně ve škole učebnici matematiky, tak jsem přípravu nedělala. Našla jsem si jen to, co jsem nestihla udělat hodinu předtím.
Mše svatá nebyla z důvodu nepřítomnosti kněze. Takže liturgická poznámka nebude.
ve čtvrtek ráno na mě čekalo překvapení ve formě sluníčka. Opět se objevila krásná scenérie okolo haldy. Tak jsem vzala do ruky foťák a fotila jsem.
I když ono to na té fotce není moc pěkně vidět.
Dopoledne jsem byla ve škole a odpoledne doma. V pátek byla na praxi krize. Trochu mi zakolísal tlak a mě se udělalo špatně. Naštěstí jsem si nemusela volat záchranku. Odpoledne už jsem byla v pohodě a mohla jsem jít hrát a zpívat. Při mši svaté jsem se opět nestačila divit, co ti ministranti dělají. I když se jejich chyby dost často opakují. Dovolím si dnes jen malou liturgickou poznámku. K té větší, kterou mám v plánu, se snad dostanu později.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Otázkou dnešní liturgické poznámky je, kdy se na oltář dává misál. Někteří to ještě dělají tak, že misál po collectě položí na oltář a tím to pro ně končí. IGMR opět není přečtené. Podle IGMR se misál na oltář klade při chystání oltáře při bohoslužbě oběti. To znamená až po bohoslužbě slova, která končí přímluvami. V IGMR je to pod číslem 139 (IGMR, Editio typica tertia 2002, č. 139).
Velká liturgická poznámka, kterou mám v plánu, tak se bude týkat úklonám, zda při mši svaté patří oltáři nebo svatostánku. Víc rozebírat nebudu. Až v poznámce.
Hrát jsem tak půl hodiny. A taky mám jednu novinku. Kostel dostal novou věžičku, sanktusík. Pak jsem byla delší dobu v orchestru, ale nevadilo mi, že to bylo delší dobu. Pořádně jsem si aspoň zahrála, když už jsem nehrála tři týdny. A překvapivě mi to i šlo.
Večer jsem stihla udělat veškeré přípravy na pondělní praxi.
V sobotu na mě tedy čekaly jen opravy prací a vytvoření jednoho pracovního listu. Dopoledne i odpoledne jsem dělala na projektu. Barvila si tangramy a přemýšlela nad dalšími aktivitami. Samozřejmě jsem stihla i Pevnost Boyard.
Večer jsem byla na florbale. Dala jsem si tři góly a byla jsem v rámci možností spokojená. Taky jsem dostala míčkem do hlavy, ale myslím, že to nebude mít žádné následky. Možná jen v tom, že budu ještě víc ztřeštěná, než jsem. I tak to nebude žádná velká změna.
V neděli jsem se nestačila divit, když jsem u oltáře viděla ministranty a jak šli potom vybírat. Stále se vybírá tím docela nesmyslným způsobem a nejsem jediná, kdo si to myslí. V malém kostele, kde chodí dvacet lidí, je to pochopitelné, ale tady těch lidí přece jenom chodí trochu víc a celá mše svatá se tímto zbytečně natáhne a není už tak celistvá. Také kázání opět nebylo tématicky zaměřené na evangelium. Docela by mě zajímal výklad věty: "Horlivost pro tvůj dům mě stravuje." (Jan 2, 17).
A přece bude...
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Zapomněla jsem, že už není problém, který jsem řešila ve druhé liturgické poznámce. Nevím, zda za to mohu já, nebo moje modlitby, ale i tak Bohu díky. Konečně modlitbu nad lidem uvádí slavná věta Pán s vámi. Díky.
Taky jsem dopoledne zjistila, že už neumím relaxovat. Kdysi dávno, kdy jsem ještě byla v roli ceremonáře při liturgii, jsem v této roli zapomínala absolutně na všechno. Jelikož už teď v té roli nejsem, tak si musím najít nový způsob relaxace. Liturgie se zúčastňuji stále, jen v roli varhaníka a to taky jen někdy. Jediné, co mi ze všech těch služeb zůstalo je zpěv žalmů.
Jedna slabá chvilka.
Odpoledne jsem byla doma. Tak jsem v tom krásném slunném počasí uklidila pejskovi na dvoře a podívala se na zahradu. Pak jsem se uvelebila na pohovce a sledovala svůj oblíbený pořad Pevnost Boyard.
A to bude pro dnešek asi vše. Přijde mi, že nějak zkracuji. Tak všem překji krásný další týden roku 2015.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené