Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

15.3.15

11. týden 2015

Tak jsem opět zde. Skoro na konci jedné z mých praxí. Bzry mě čeká druhý maraton ve škole a pak státnice a práce samotná. Na jednu stranu se moc těším, ale na druhou stranu bych radši ještě několik let studovala. A co se dělo?
Od pondělka do pátku jsem chodila na praxi do školy a učila jsem. Dětičky víceméně poslouchaly a byly hodné.
V úterý jsem si udělala výlet do Ivančic do Tesca. Koupila jsem si, co jsem potřebovala a během půl hodiny jsem byla zase doma v teple.
Ve středu jsem k tomu všemu byla na mši svaté.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Nebudu komentovat misál příliš brzy na otláři a ten odložený lekcionář, který na oltáři byť i jen na pět sekund nemá co dělat. Lekcionář má své místo na ambonu. Ve stejné situaci se každou mši svatou ocitnou i konvičky na nepatřičném místě na oltáři. Pokud si ministrant chce konvičky odložit, má na to abak.
Další dny v týdnu probíhaly jednotvárně na praxi. Večer už jsem neměla sílu na to, abych ještě někam šla.
Výjimkou byl pátek. To jsem si šla na chvíli zahrát na varhany, zpívat na mši a pak do orchestru. Překvapivě jsem měla sílu jít za dětmi. Dělaly takové krásné ptačí budky z krabic od mléka. Jedna se teď sluní na poličce. Jen je nedodělaná. Na to si bude muset chvíli počkat. V sobotu jsem začala dělat pořádně do projektu, který uskutečním ve škole poslední týden. Což je vlastně už ten, co následuje po neděli. Nakreslila jsem si bránu, nalepila klíče a řešila úkoly, za které budou klíče žáčci dostávat. Strávila jsem na tom většinu dne. Inspiraci k projektu jsem našla v televizi, na Prima Cool a přizpůsobila jsem úkoly z Pevnosti Boyard pro žáky do druhé třídy. Většina z nich jsou nějaké soutěže, které se nějakým způsobem dotýkají jejich probíraného učiva.
Večer jsem byla na florbale. Zjistila jsem, že moje střelecké dovednosti jsou pod průměrem. Loni jsem střílela víc a lépe. Tak snad se to spraví. Dala jsem si pouhé tři góly.
V neděli jsem byla na mši svaté. Hrála jsem. Kyrie bylo v pořádku. Gloria stále nebylo. Je doba postní. Hrála jsem tedy až Credo. To už bylo trochu horší. Spěchala jsem, ale nevím kam. Asi jednou jsem utelka zpěvákovi a jednou lidu. Jednou jsem taky chytila špatný akord, ale netrefila jsem se jen o sekundu. Během hry jsem to spravila a spokojeně pokračovala dál. Sanctus byl v pořádku. Pak byla eucharistická modlitba a o té bude další...
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Ano a bude o tom, které eucharistické modlitby se mohou a měly používat o nedělích. Je sice hezké, že bylo pomazání nemocných a že se celá mše trochu natáhla. (Ona by se natáhla podstatně méně, kdyby sbírka probíhala tak, jak probíhala dříve, to znamená, že se nečekalo na to, až se vybere a donese se sbírka s obětními dary. Toto lze v malých kostelích, kde je málo lidí.) Až já budu jednou hrát proprium, tak jim vynadám, že mi běhají před varhanama a že mě znervózňují a pak to kazím. A oni to ví, že mi to vadí.
LP.: No dneska byla opět druhá eucharistická modlitba. Už je to tak celou dobu postní. Jen stále nechápu proč. Vyhledala jsem si tedy pravidla výběru mešních textů v IGMR. (Opět to IGMR). V IGMR pod číslem 365 je v oddíli b) napsáno, že druhá eucharistická modlitba je vhodná pro dny v týdnu nebo při zvláštních okolnostech. Neděle není zvláštní okolnost. Neděle je neděle. Pod stejným číslem, pouze v oddíli c) je psáno o třetí eucharistické modlitbě. Cituji: "Třetí eucharistická modlitba se může spojit s každou prefací. Má jí být dávána přednost o nedělích a svátcích." (IGMR, Editio typica 2002, č.365 c.)
LP.: Tak a teď bych do toho mohla zamíchat ještě ty zbývající dvě, co jsou v mešním řádu a k tomu ještě těch devět, co jsou v knize Eucharistické modlitby. Ale neudělám to. Možná to někdy vyjde jako samostatný článek do rubriky Liturgika. Já vím, slíbila jsem ještě jinou liturgickou poznámku, ale nějak nestíhám skloubit liturgiku s učením dětí a s vlastním učením. Takže zatím liturgické poznámky takhle. Dneska bych tam našla ještě další věci, o kterých bych mohla psát. Třeba nenachystané potřebné věci na umytí rukou kněze po udělování svátosti nemocných (prostě u nás se všechno musí podávat ze sakristie) a klasická ignorace oltáře.
Ale na blog si vždycky chviklu najdu.
Odpoledne jsem dodělávala přípravy na pondělí a dokončovala potřebné věci k projektu. I když nevím, jestli to tak mám nazývat. Taky jsem pocítila bolest krku. Ne v krku, ale jen krku. V sobotu jsem totiž malovala na zemi a trochu to odnesly svaly. Myslím, že to jsou zrovna trapézové svaly a možná ještě nějaké. Biologii jsem už dlouho neměla. Nohy z florbalu zatím necítím. Mám je, ale nebolí. Zatím.
Překvapivě jsem se ani v sobotu ano v neděli nedívala na Pevnost Boyard. Už ji zase přestali vysílat. Škoda.
Tak to bude pro dnešek asi vše. Místo psaní článků na blog a liturgických poznámek se vrhnu na diplomku.
Tak tedy tradičně přeji všem krásný další týden roku 2015.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené