Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

16.11.21

Ve víru Velkého tance

Velmi mě zaujala jedna z příloh výše jmenované knihy.

Zítra přijde den mého tance

Zpívej, ó, má lásko, ó, má lásko, má lásko, má lásko. Toto jsem vykonal pro mou pravou lásku.

Zítra přijde den mého tance, kéž by se tak stalo mé pravé lásce, aby spatřila námět mé hry, abych povolal moji pravou lásku do tance.

Tehdy jsem se narodil z čisté panny, z ní jsem přijal tělesnou podstatu, tak jsem se stal člověkem, abych povolal mou pravou lásku k tanci.

V jeslích jsem ležel, zavinutý byl, tak velmi chudý, to byl můj úděl mezi volkem a hloupým ubohým oslem, abych povolal mou pravou lásku k tanci.

Později jsem byl pokřtěn, Duch svatý na mně spočinul. Hlas mého Otce slyšel shůry, abych povolal mou pravou lásku k tanci.

Do pouště byl jsem veden, kde jsem se postil bez pokrmu. Ďábel mi radil, abych z kamenů učinil chleby, abych porušil tanec mé pravé lásky.

Židé mě velmi obvinili a dělali se mnou všechno možné, protože milovali tmu spíš než světlo, abych povolal mou pravou lásku k tanci.

Za třicet mincí mě Jidáš prodal, aby uspokojil svou chamtivost. Pozorujte, koho políbím, toho chyťte, to je ten, který vede tanec.

Před Piláta mě Židé přivedli, kde Barabáš byl osvobozen, zbičovali mě a rozhodli se mě zničit. Odsoudili mě k smrti, abych vedl tanec.

Pak jsem byl přibit na kříž, kde kopí proniklo mé srdce. A vyšla voda a krev, abych povolal svou pravou lásku k tanci.

Pak jsem se vydal dolů do pekla, abych vysvobodil mou pravou lásku, a vstal jsem z mrtvých třetího dne, vzhůru k mé pravé lásce a do tance.

Pak jsem vystoupil na nebesa, kde s jistotou přebývám, po pravici Boží, aby člověk mohl vejít do Všeobecného tance.

Tradiční vánoční hymnus neznámého původu

Krásný hymnus. Citováno z knihy Pavla Hoška, Ve víru Velkého tance, Duchovní zkušenost přítomná v literárním díle C. S. Lewise. (HOŠEK, Pavel. Ve víru Velkého tance: duchovní zkušenost přítomná v literárním díle C.S. Lewise. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2021. ISBN 978-80-7325-525-1, str.167-167.)
Svým způsobem krásný popis Ježíšova života.

Kniha Ve víru Velkého tance, stejně jako Sloužím Tajnému ohni, je nádherná. Určitě stojí za přečtení.
Vaše čtoucí Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené