Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

20.8.17

14.8. - 20.8.2017

Tak jsem opět zde. Po celém dlouhém týdnu. Mém posledním volném týdnu. A co se dělo?
V pondělí nic moc. Sledovala jsem, jak naši letěli z dovolené. Pak jsme společně šli na oběd do restaurace. V úterý se nic moc nedělo. Jen jsem věšela prádlo a večer byla na mši svaté. Po mši jsem si pěkně popovídala o Fátimě, kde jsem před čtyřmi lety byla. Poutníkům jsem jejich cestu přála a na druhou stranu ji zdravě záviděla. Hned bych tam jela taky.
Na mši se nic moc nedělo. Jen že byla LITURGICKÁ POZNÁMKA: druhá eucharistická modlitba. Na slavnost Nanebevzetí Panny Marie. Aspoň trojka mohla být, když už ne Římský kánon (můj oblíbený). Proto bych ho pořád chtěla. Ten jsem si vždycky užívala, když jsem ministrovala.
Jinak jsem liturgii nějak nestíhala sledovat. Vlastně jsem si užila i evangelium. To evangelium znám skoro zpaměti. Bylo to od Lukáše. A byl tam Magnificat. Také můj oblíbený....
Ve středu jsem se dívala na seriály, věšela jednu pračku prádla a snažila se odpočívat. Odpoledne jsem byla s kolegyní na kávičce a domlouvaly jsme se na to, že už příští týden půjdeme aktivně do práce. Uvidíme, jestli se mi bude chtít.
Večer jsem byla na mši svaté, ale předtím... ano, předtím jsem si po dlouhé době byla zahrát na varhany... Jak já si to užívala. I když jsem měla nechtěného posluchače. Otce. Duchovního otce.
Radši jsem se zeptala, zd amu to nebude vadit. Ráda bych se vrátila k hraní při mši, ale nějak na to nemám odvahu. I když je pravda, že v úterý jsem si zahrála Aleluja před evangeliem. Prostě jsem si to vydupala, jak s oblibou říkávám. A zahrála jsem to bez chyby.
To se ovšem nedá říkat o mém středečním hraní, naštěstí nanečisto. Zasekla jsem se na jedné frázi v Gloria. Mám pocit, že jsem se tam dost často vysekávala už dřív. No, tak jsem to procvičila a snad to příště zahraju hned napoprvé.
Jinak jsem průběžně četla a snažím se už dva týdny přečíst knížku od Jeana Corbona Liturgie pramene.
Je to docela pěkné. Fotka jse z roku 2015...
Také při cestě ze mše svaté jsem uvažovala nad svou bakalářskou prací z liturgiky. Dostupnou literaturu mám, část i přečtenou, takže teď se směle vrhnout do psaní. A já nevím, jak začít. Pak už se nějak rozepíšu, ale ten začátek....
Také bych už ráda dokončila dodatek k Ari. Je zajímavé, že jednotlivé kapitoly mám pojmenovné (ty první dost dětinsky, ale co už, už to nechám tak, nechce se mi nad tím přemýšlet, jak jinak je nazvat), ale celé dílo na název čeká.
A pomalu tu začínám blbnout. Jako před třemi lety. Jen nevím proč... Že by za necelý rok státnice z Biblických věd? A to mi zrovna nejde. Ale baví... Rozhodně víc než český jazyk a literatura nebo pedagogika a psychologie. Může mi někdo připomenout, proč jsem vlastně šla na pajdák?
Také jsem zapomněla minulý týden napsat, že jsem se setkala s první filosofkou. Byla jí svatá Terezie Benedikta od Kříže. Takže jedna filosofka přece jen je. Ale já tou druhou zaručeně nebudu. Ještě teď (středa) nevím, jak dopadla moje seminární práce.
Ve čtvrtek jsem překvapivě spala až do hlášení městsého rozhlasu v devět ráno. A i tak se mi z postele nechtělo. Většinu času jsem byla doma a dívala se na seriály. Odpoledne jsem si dala kávičku a zmrzlinu a pak i grilované masíčko z kamene. Bylo výborné. (Bylo grilované na kameni.) Pěkně jsme poseděli na zahradě a sledovali letadla.
V pátek jsem opět spala až do rozhlasu. Dopoledne jsem četla a sledovala Hvězdnou bránu. Také jsem dočetla Liturgii pramene.
Odpoledne jsem byla nakupovat. Měla jsem dvacet procent slevu na papírenské zboží v Tescu. Tak toho se musí využít. Koupila jsem si sešit na klasifikaci a rovnou dva na přípravy. Také tužky a fixy. Zbytek mám z loňska. Pak jsem šla na mši svatou.
Ještě přede mší šel jeden ministrant k ambonu a nesl lekcionář. Pozorně jsem se zadívala na obal. A hele, bude k Panně Marii. Tak jsem se šla zeptat kněze a dostala jsem pochvalu...
Do večera jsem se dívala na Medicopter. Dívám se na to jen kvůli té helikoptéře a tomu technickému, co se týká lítání. Bude to jeden z nesplněných a nesplnitelných snů.
V sobotu jsem se dívala na další dva filmy. Byly to dva díly filmu Ostwind. Tip jsem dostala na blogu n-kone.blog.cz. Zkoukla jsem oba dva díly a moc se mi líbily. Další nepslněný a nesplnitelný sen. Jezdit si na koni jen tak. Docela dost zvláštní kombinace. Vrtulníky a koně.
V neděli jsem byla ráno na mši svaté. A měla jsem zvláštní pocit. Nevzala jsem si s sebou vodu, tak jsem se trochu obávala, že budu kolabovat. Naštěstí se tak nestalo. Neměl by kdo zpívat. Ještěže máme na kůru zalaminované doprovody. Jak se hodí teď v teple...
Liturgii jsem moc nesledovala. Ale klasických věcí jsem si všimla. O zajímavost se dneska postaraly varhany.
Při hraní Sanctu se začalo něco ozývat, co tam nepatřilo. Po dohrání jsem vypla varhany. Pak jsme s varhaníkem postupně procházeli všechny rejstříky. Původně jsem myslela, že se bude jednat o pedálové rejstříky, ale spíš to byl dolní manuál. Mši jsme dohráli improvizovaně. Já tedy určitě. Hlavně, když jsem měla hrát v Adur a zapomínala jsem na křížky. Jako vždy.
Po mši jsme se rozhodli to vyzkoušet. Všechny rejstříky vypnuté. Zapneme jeden, zmáčkneme několik kláves a ticho. To stejné s dalším rejstříkem spodního manuálu. Stále ticho. Následně zjišťujeme, že nemáme vzduch. Docela dost podstatné, mít vzduch do vzduchových varhan, že? A jede motor? Nejede. Tak pojistky. Ty jsou v pořádku. Tak uvidíme, co se stalo. Do neděle času dost.
Jinak bylo velmi pěkné kázání o pýše a pokoře. Jen si bohužel nepamatuji žádnou myšlenku.
Dopoledne jsem ještě sledovala Pevnost Boyard a pak odpočívala.
Jo, taky se mi dostalo odpovědi na moji seminární práci do filosofie. Musím něco málo opravit. Tak snad už dostanu zápočet.
A to bude pro dnešek asi všechno.
Ještě zprávy o počasí. Včera bylo škaredě, že jsem radši nevytáhla paty z domu. Pršelo a bylo celkově dost vlhko. Dneska už je lépe, aspoň svítí sluníčko. Ale zima je pořád.
A teď už to bude opravdu všechno. Takže krásný další týden roku 2017.
Vaše Vanimaré

P. S.: Když jsem šla ze mše, tak moje myšlenky, nebyly zrovna pěkné. Týkaly se varhan, že už dlouho nebyl žádný problém. Tak teď už problém je. Uvidíme, jak se to vyřeší.
V.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené