Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

16.4.17

10.4. - 16.4.2017

Opět neděle, ještěže je zítra svátek a do práce se jde až v úterý. I když já budu i zítra pracovat. A vůbec se mi nechce. Ještě při představě, že zítra neusnu. Ale teď se vrátím v tomto týdnu zpět.
V neděli začal Svatý týden. Bezprostřední příprava na Velikonoce. Ve znamení práce a pomalého začátku učení se. V pondělí jsem si vyjela do Brna na výlet po práci. V úterý opět práce a vytiskla jsem si některé podklady pro studium Morální teologie obecné. A začala se jimi probírat.
Ve středu opět práce, poslední v týdnu, kávička a zákusek s kolegyní a večer mše svatá. Už jsem se děsila, co bude následovat. Liturgie probíhala relativně normálně. Zato ve čtvrtek jsem se zděsila.
Ve čtvrtek ráno jsem jela do Brna již tradičně na Missu chrismatis. Těšila jsem se na ni, protože to je pohlazeníí pro moji liturgickou duši. I když jsem toho letos moc neviděla, i tak jsem si to užila. Nikdo nikomu nemusel říkat, co má dělat. Byla to prostě paráda.
Ovšem večer moje nálada klesla pod bod mrazu. Nebyla jsem u nás, ale jela jsem jinam. Doufala jsem, že uvidím něco pěkného, ale mýlila jsem se. Vyšel k tomu dokonce článek, který si můžete přečíst ZDE.
V pátek jsem byla na obřadech. Rozhodla jsem se, že tentokrát zůstanu doma. Bylo to lepší něž ve čtvrtek. I když k tomu mám také své výhrady. Nějak jsem nebyla schopná to prožít duchovně. Všechno mi přišlo strašně rychlé.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Obřady začínaly v tichosti, po úkloně následovala prostrace. Kněz perfektní, ale ministranti nebyli secvičení. Každý lehal, jak ho napadlo. Navíc ti nejblíže knězi si lehli špatně, protože neviděli, kdy kněz vstává. Vypadalo to dost chaoticky.
LP.: Další věcí je, že s sebou nesli velum k požehnání a misál. Obě tyto věci byly při prostraci nemilosrdně hozeny na zem.
LP.: Další chaotickou věcí bylo, že ministranti si nenacvičili příchod k oltáři. Nevěděli, jak se mají postavit. Kněz je musel korigovat. Na jeho místě bych byla už jen tímto detailem rozhozená.
LP.: Při pašijích nebyla chvíle ticha k modlitbě. Dost mi chyběla. Místo toho se tam zpívalo. Ale rubriky mluví jasně...
LP.: Docela mě překvapilo, že při uctívání kříže si kněz svlékl ornát a zul boty. Ovšem toto je možné. Jen jsem to nečekala.
LP.: Další chaos nastal při průvodu pro Eucharistii. Teda, abych byla přesnější průvod s Eucharistií. Prvně šly svíce, pak ostatní ministranti a nakonec klepači. Co to má být? Svíce patří k eucharistii. Není to procesní vstupní průvod, kdy jdou svíce první. Mají jít vedle Eucharstického Krista. Po přijímání opět chaos, jak se vlastně máme řadit. Kněz si musel říct o velum. Někdy ti ministranti nepřemýšlejí, nevnímají.
LP.: Snad poslední z pátku. Při odchodu kněž musel nahlas říct pokyn, že se mají uklonit. Pro mě je to naprosto samozřejmé....
Večer jsem pak byla ještě na křížové cestě. Bylo to pěkné.
V sobotu jsem hned ráno šla do kostela. Pomodlila jsem se část denní modlitby církve a sledovala nácvik ministrantů. Moc jsem toho neslyšela, ale podle pohledu bych ani polovinu nepochopila. Hlavně doteď nechápu Te Deum při kropení vodou. Ale k tomu se ještě vrátím. Večer byla vigilie. Už dopředu jsem se děsila, co se bude dít. Dopadlo to tak půl napůl.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Na začátku mě překvapilo, že kněz při jedné z modliteb místo toho, aby se dotýkal symbolů na paškálu, zasazoval kadidlová zrna, ke kterým patří jiná slova. Naštěstí šel paškál první. I když první měl jít ten, kdo přisluhoval kadidelnicí. Příchod k oltáři si nějak nepamatuji Nevím, zda se okuřovalo. Následně se zpíval Exsultet.
LP.: Bohužel ani letos jsem se nedočkala všech čtení. A přitom jsou všechna krásná. Ani po jednom čtení nebylo zvolání Slyšeli jsme slovo Boží. Toto zvolání nebývá jen při třetím čtení, protože na toto čtení bezprostředně navazuje žalm. Nastala tam také krásná chvíle ticha, kdy kněz opět upozornoval na to, co má být. Zase spali. Po třetím čtení modlitba, Gloria, modlitba a epištola. Následně Alelujový žalm.
Letos jsem si opravdu užila litanie ke všem svatým. U každého jsem si vzpomínala, co o něm vím. Pak svěcení vody a obnova křestního slibu.
LP.: Nechápu jednu věc. Proč se při kropení nezpívalo Vidi aquam? Proč bylo Te Deum? Byly jen dvě sloky a pak modlitba, která na Te Deum navazuje? Budu se na to muset zeptat. Docela by mě zajímal liturgický důvod. Nedává mi to smysl.
Nejšťastnější jsem za celé Triduum byla ve chvíli, kdy jsem zjistila, že je ŘÍMSKÝ KÁNON. Včetně všech vsuvek. Hurá sláva. Bála jsem se, že nebude. Přitom je zrovna v Triduu nejkrásnější.
Zbytek vigilie probíhal normálně. Ovšem chybělo mi slavnostní požehnání, ale tady se to prostě nepoužívá.
Co se týká toho nácviku, bylo poznat, že ministranti si s mnoha věcmi neví rady. Neví, co dělat. Příště by to chtělo projít i prakticky a nejen teoreticky. A možná se také ptát, i když si pak člověk mže připadat jako hlupák, ale není tomu tak.
V neděli už jsem byla zklamaná. Nebyl Římský kánon. A ani požehnání. Škoda.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Možná poslední. Nechápu, proč neměl Obřady žehnání. Měl Benedikcionál, který už několik let neplatí. Žehnaly se pokrmy.
Odpoledne jsem sledovala Pevnost Boyard a pak se věnovala barvení vajíček a kávě s rodiči.
A to bude pro dnešek asi všechno. Krásné svátky velikonoční všem.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené