Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

1.3.17

Liturgická poznámka č.8: Popeleční středa

V církvi uvidíte mnohé a u nás to stoprocentně bude....

Dnes byla Popeleční středa, začátek doby postní. A proč tedy liturgická poznámka?
Protože prostě proto.
Ne, až tak moc hrubě to neodbudu.
Dnešní liturgii jsem měla docela dost dobře nastudovanou. Aspoň jsem si to myslela. Na začátku probíhalo vše normálně. Vstup, znamení kříže, pozdrav. Byl dokonce i krátký úvod do liturgie. (HURÁ!) A pak to nastalo. Chvíle ticha, rychlý pohled na kůr a požadavek Kyrie. Proč? V misále v rubrikách je napsáno: "Úkon kajícnosti se vynechává: místo něho budou věřící označováni popelem." Doslovná citace rubriky. Tak proč to Kyrie? Nic proti němu nemám, ale je součstí úkonu kajícnosti, který se má dle rubrik vynechávat. (Misál na každý den liturgického roku. str. 219. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2003. ISBN 9788071928461.)
Pak mše poračovala normálně. První čtení, žalm, druhé čtení, evangelium, homilie. Po homilii žehnání popela a udělování popelce. K tomuto se měl zpívat žalm, který se zpíval po prvním čtení. Přemýšlela jsem, zda by už nešlo o duplicitu. Našla jsem si ve Velikonočním graduálu ten stejný žalm, ale s jiným nápěvem a odpovědí lidu. Kdyby byl tento, tak bych neprotestovala. Jenže jsem to zjistila brzy. Tak příští rok.
Pak to všechno probíhalo normálně. Která preface byla, to nevím. Nějak jsem se na ni nesoustředila. Byla jsem už dost rozhozená z toho začátku. Eucharistická modlitba třetí, s tou jsem byla spokojená. Římský kánon se nehodil a čtyřka se nesměla. To bylo v direktáři.
Po přijímání modlitva post communio a požehnání.
A měla být modlitba nad lidem, která je pro neděle a popeleční středu závazná. Nebyla. Přitom to patří do staré liturgie, před Druhý vatikánský koncil. Zavedl to emeritní papež Benedikt XVI.
Na závěr si dovolím jednu poznámku. Co dnes nemělo být, tak bylo, a co je závazné jsme radši vynechali.
Teď se jdu pomodlit nešpory a znovu si přečíst filosofickou teologii.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené