Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

5.3.17

27.2.- 5.3.2017

Neděle. Po celém dlouhém týdnu. A co se dělo?
V pondělí práce a učení. Ano, stále se učím a chci se učit. To stejné bylo v úterý a ve středu.
Ve středu jsem k tomu přidala i posezení s kolegyní, kávou a zákuskem, a také mši svatou. Co se dělo na mši svaté jsem psala už ve středu. Přečíst si můžete ZDE. Po pravdě jsem z toho byla dost otrávená.
Ve čtvrtek práce a učení. Začínala jsem se děsit. Týden nějak moc rychle utíkal. V pátek opět práce, učení a mše svatá. Potom také orchestr. A už jsem i našla tu skladbu, kterou hrajeme. Pak jsem se začala chystat na cestu do Olomouce. Těšila jsem se hlavně na přednášky. Na kolokvium, které mělo následovat, jsem se těšila jenom proto, že bych už to měla za sebou. Když jsem tak poslouchala kolegy a kolegyně, jak řeší filosofickou teologii, tak jsem měla chuť se odhlásit a jít až příště. Bohužel tuto možnost jsem neměla. Příště totiž do školy nejedu. Ne, že bych nechtěla, ale budu tak unavená, až to hezké nebude. Ale o tom a příště. Respektive za dva týdny.
Cesta do Olomouce probíhala v pohodě. Přednášky jsem taky nějak s rostoucí nervozitou zvládala. Byly docela dost zajímavé. Ale bohužel byla to filosofie. Všimli jste si někdy, že mezi filosofy není žádná žena? A to nejsem feministka. Jen mě to zaráží. Asi ženy nemají potřebné mozkové buňky na to, aby řešily otázky nesmrtelnosti chrousta. Ze mě filosofka taky nebude. To zní dost divně, filosofka.
No, pak nadešla chvíle, na kterou se spousta lidí spíše těšila, totiž konec přednášek. Já se moc netěšila, protože mě čekalo kolokvium. Ještě na chodbě jsem s kolegy a kolegyněmi probírala, co asi bude chtít. Původně jsem si myslela, že se vybere jedno téma a na to budeme mluvit. Ale ne. Měli jsme pět témat. Stihl projít všechny a také některé navíc, která se v okruzích neobjevila. Třeba problém zla, nebo co to vlastně ta filosofická teologie je. Po pravdě, do teď to nechápu a nevím, jak bych odpověděla. Naštěstí jsem nemusela. Ujal se toho někdo jiný. Osobně jsem povídala o ontologickém důkazu Boží existence u Anselma z Canterbury a pak ještě něco o problematice řeči o Bohu. Hlavně víceznačnost a jednoznačnost a analogie. Překvapivě se s mnou odpovědí spokojil a dal mi splněno. Hurá, jak jsem byla šťastná, že nemusím opakovat. Při cestě domů jsem přemýšlela, zda jsem letos letěla od zkoušky, ale myslím si, že ne. Ale nic nebudu říkat, protože ještě na mě čekají zkoušky tři. Dogmatika, morálka a systematická filosofie dva. Dogmatiku mám za měsíc. Už bych měla začít číst. Také do morálky musím napsat dvě práce a do antropologie jednu. No, mám co dělat.
Při cestě jsem se stavila v Tescu, koupila si dva sešity. Ještě popravdě nevím na co, ale ono se něco najde. A stihla jsem koupit i dva trdelníky na nádraží. To všechno jsem zvládla a stihla i vlak, který mi IDS neukázal. Normálně sotva stíhám ten vlak.
Pak jsem si doma dala kafíčko a ten trdelník a do večera odpočívala. Ale dlouho jsem bez učení nevydržela. Vytiskla jsem si skoro všechno do systematické filosofie. A pomalu přemýšlím, že se začnu učit tu dogmatiku. Protože to bude něco. Okruhy žádné, jen dvě knížky přečíst a co nejlépe zapamatovat. Uvidíme, jak to půjde.
V neděli jsem byla na mši svaté. A neodpustím si.
LITURGICKÁ PONÁMKA: Naštěstí dnes nebylo Kyrie, když bylo udělování popelce. Ale zase nebyla modlitba nad lidem. Přitom o této problematice jsem zde už psala. Myslím, že to bylo ZDE. Nehledě na to, že na Popeleční středu a o nedělích je závazná. (Napsáno v direktáři... To jsem si nevymyslela.) Je také ze staré liturgie. Toto zavedl emeritní papež Benedikt XIV. Tak proč nebyla???? Netrapte mě prosím. Myslím, že čtyři roky stačí, nebo snad ne?
Odpoledne jsem se dívala na Pevnost Boyard. Prvně na anglickou a pak na českou. Nemohla jsem se dívat v premiéře, protože nám chvíli (skoro hodinu) nefungovala televize.
A to bude pro dnešek asi všechno. Takže přeji všem krásný další týden roku 2017.
Vaše Vanimaré

P.S.: Dlouho jsem to bez učení nevydržela. Ještě teď večer jsem si do mobilu, ze kterého poslouchám písničky v autobuse, natáhla přednášky z dogmatiky. A pěkně si je seřadila. Teď jen přijít na to, jak zrušit náhodné přehrávání, abych přednášky měla pěkně seřazené a navazovaly.
V.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené