Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

19.2.17

13.2. - 19.2.2017

Tak opět neděle a tentokrát dobrá a odpočinková neděle. Ale co se dělo celý týden?
V pondělí jsem pracovala a učila se. V úterý to stejné a přidala jsem k tomu jednu oslavu. Ve středu práve, pravidelné posezení s kolegyní, učení a mše svatá. Ve čtvrtek práce a učení. Hodně dlouhé a pečlivé učení.
V pátek to vypuklo. Z práce jsem šla o hodinu dříve. Vychutnala jsem si oběd a šla se připravovat na cestu do Brna.
V Brně jsem šla do kláštera na Grohové. Hned u vchodu jsem potkala zkoušejícího, tak jsme trochu pokecali. Pak už se šlo na věc. Hodinová písemná příprava. Některé otázky bych nejraději neviděla.
Po písemce jsme šli na oratoř hned u kostela. Chvíli jsem před svatostnkem rozjímala, zda to dám nebo ne. Před ústní zkouškou jsem si ještě pročetla otázky a podívala se, co filosofie. Pak jsem znovu sestoupila to místnosti, kde se psal test. Zkoušející byl příjemný, i když mi vadilo, že položil otázku a začal hodit po místnosti. V testu jsme měli otázky o listu Židům, charakteristiky Lukášova, Janova a Matoušova evangelia, vlastní látku Lukášova evangelia, teorii dvou pramenů, o čem pojednávají Skutky apoštolů a taky tzv. katolické listy. Na papír jsem něco máo napsala, ale všechno to se mi pěkně motalo dohromady. Na ústí jsem dostala několik otázek mimo otázky testové, jednou z nich byly cesty sv. Pavla. Zrovna tuto otázku jsem moc nechtěla. Pak jsem také mluvila o Pavlově mládí před cestou do Damašku. No, odešla jsem s C. Což byl asi nejhorší výsledek ve skupině. Ale mě to nevadí, hlavně když nemusím opakovat celou zkoušku. Domů jsem dojela o půl šesté. Takže mše ani orchestr se nekonal. Ale tušila jsem to. Chtěla jsem jít na mši na Staré Brno, ale tam byla až v šest. Dost bych riskovala, že by mi ujel asi poslední autobus.
V sobotu jsem vstávala po páté ráno. Už počtvrté za měsíc. Snad se aspoň příští sobotu trochu víc prospím. Jela jsem do školy na šesst hodin přednášek.
První tři hodiny jsem věnovala systematické filosofii. Pak přišel na řadu předmět, kvůli kterému jsem se celý obor rozhodla studovat. Základy liturgiky. A abylo to více než zajímavé.
Začali jsme brát symboly a gesta v liturgii. Vyučující se nás v jednu chvíli ptal na výběr textů ke mši, kolik je lekcionářů, a pak kolik je olejů. Všechno jsem věděla. To jsem šprt co? Ne, nepřečetla jsem skripta před přednáškou, ale se všemi otázkami jsem se setkala v praxi coby ministrant. A nic jsem nezapomněla. Hurá.
Dost mě překvapily postoje v liturgii při mši svaté. To, že na orace se stojí vím. Překvapilo mě, že by se mělo stát i při lámání chleba a poklekout když pokleká kněz. Bohužel tyto postoje nejsou moc dobře ošetřeny co se týká oficiálních dokumentů. Což je škoda.
Rozebírali jsme také složení presidenciálních modliteb ve mši. Dneska jsem si to zkusila v collectě najít, ale nějak se mi to nepovedlo. Zaručeně poznám doxologii a anaklesi. Ale anamnezi a epiklezi jsem dneska nepoznala. Uvidíme, třeba na to přijdu.
Cesta do Olomouce i z Olomouce proběhla v pohodě. Jen jsem musela vytáhnout taťku do Brna, protože mi nejel žádný vlak ani autobus. Večer jsem byla na florbale. Zjistila jsem, že po více jak dvou měsících. Naposledy jsem byla začátkem prosince. Navíc jsem se nechtěla nijak moc unavit a zrušit. Naštěstí mě dneska jen bol trochu hlava.
V neděli jsem byla na mši svaté a vzpomínala na sobotní přednášky z liturgiky. Usmívala jsem se. Ovšem liturgická poznámka dnes nebude.
Jen je škoda, že přednášky z liturgiky budou už jen čtyři. Těšit se na ně můžu až v dubnu. Po testu z dogmatiky.
V neděli odpoledne jsem odpočívala a dívala se na pevnost Boyard. Byli tam z královského letectva a zatím vyhráli nejvíce peněz. Uvidíme, jak to skončí.
A to bude pro dnešek asi všechno, takže všem přeji krásný další týden roku 2017.
A doufám, že tu nemám moc překlepů. Občas si spletu písmenko nebo je špatně zmáčknu klávesu. Ještě pořád jsem si nezvykla na novou klávesnici.
Tak a už opravdu končím.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené