Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

15.1.17

Vinnetou - Tajemství Stříbrného jezera

Druhý díl německé minisérie o Vinnetouovi. Díval a jsem se jen ze zvědavosti. Nic moc jsem od toho nečekala. Druhý díl mi připadal poněkud lepší, aspoň co se děje týká. I když ta cesta k jezeru byla asi nejnudnější částí.
Byla jsem zvědavá. Chtěla jsem vědět, jak bude příběh pokračovat. Z Vinnetoua i Old Shatterhanda se stali docela dost rychle muži. Nšo-či se do Old Shatterhanda zamilovala, což je i v knize. Ovšem jejich lásce v knize není přáno. Nšo-či totiž zemře. V této minisérii se dožije do druhého dílu, dokonce se s ní setkáme i ve třetím dílu a navíc se dočká i toho, že si svou velkou a psu osudovou lásku vezme. Ale není to tam jednoduché, jak by se zdálo. Old Shatterhand ji nejdříve decentně odmítne. Nšo-či je docela dost naštvaná. Old Shatterhand opustí tábor Apačů a vrací se do světa bílých lidí. K Apačům se vrací ve chvíli, kdy se dozví, že Nšo-či, coby šamanku unesli. Bandité s pomocí Nšo-či najdou poklad. Vinnetou a Old Shatterhand jsou od banditů zajati a jsou nuceni hledat poklad pod vodou Stříbrného jezera. Poklad najdou, bandity postřílejí v jeskyni a jeskyni uzavřou závalem. Jediný, kdo z bandy přežil je vůdce, který v tváři Nšo-či našel rysy své snoubenky, která byla otrokyně jeho otce a která byla ubičována. V jeskyni hraje s indiánským bohem ruskou ruletu a zastřelí se. Old Shatterhand nakonec požádá Nšo-či o ruku svým evropským způsobem.
V jednu chvíli při přestřelce u jezera jsem si myslela, že tvůrci nechali zemřít i Sama Hawkinse. Naštěstí k tomu nedošlo.
Na konci filmu doprovází Vinnetou Old Shatterhanda a Nšo-či na místo, kde má Old Shatterhand uzavřít mír mezi rozumem a srdcem.
Celý film byl absolutně mimo děj knihy, což je podle mého názoru škoda. Druh díl byl trochu lepší než díl první. Aspoň nebyla nouze o vtipné scény. Děj nebyl natolik ponurý, jako v prvním díle.
Jsem zvědavá, zda náhodou nedojde k tomu, že se na scéně objeví i děti Nšo-či a Old Shatterhanda.
A to bude asi všechno. Článek s rekapitulací týdne se snad objeví během týdne. Tento článek je psán na mobilu. Omlouvám se za případně chyby.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené