Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

4.12.16

28.11. - 4.12.2016

Tak opět neděle a liturgicky správná. Druhá neděle adventní. A co se dělo?
V pondělí jsem byla v práci. Odpoledne odpočinek a hlavně poslední díl Hobita.
V úterý se to svým způsobem opakovalo, jen nebyl ten Hobit. Ve středu opět a večer mše svatá. O mši svaté jsem se svým způsobem zmiňovala v článku. Byla jsem velmi potěšena a překvapena, že na svátek svatého Ondřeje byl Římský kánon. Hurá sláva. Po dlouhé době jsem ho slyšela. Je to totiž ta nejkrásnější eucharistická modlitba. Jinak liturgie probíhala tak, jak je tady u nás zvykem.
Ve čtvrtek opět práce a odpočinek. A v pátek také. I když v pátek toho odpočinku moc nebylo. Byla jsem na mši svaté. Opět jsem jen seděla v lavici. Po mši, která liturgicky byla naprosto stejná jako vždy, tak jsem šla do orchestru. A ladila jsem kolíkama. Musela jsem. Struna D mi dělala drobné problémy a nešla naladit, takže povolit na struníku a doladit kolíkem. No co, aspoň jsem si to procvičila a nenafackovalo mi to.
V sobotu jsem vstávala brzy, zase něco málo po páté ráno. Jela jsem do školy. Cesta tam proběhla v pohodě. Všechno jelo na čas a nic mi neujelo. Na přednáškách jsem měla trochu problém neusnout, ale zvládla jsem to. Měla jsem pět hodin Nového zákona a pak tři hodiny Církevních dějin novověku. Cesta zpět taky ze začátku vypadala bez problémů. Student jel v čas a vlak jsem stihla. Problém nastal po dosednutí vlaku a uplynutí času odjezdu. Samozřejmě jsme neodjeli. Vlak si jednou poskočil a dalších pár minut se nic nedělo. Nakonec jsme se ale rozjeli. Jen s patnáctiminutovým zpožděním. Naštěstí autobus čekal. Tak jsem se proběhla.
Cestou do Olomouce jsem také viděla krásný východ slunce. Bohužel pozdě jsem zjistila, že se mi vybila baterka ve foťáku. Takže fotky nejsou.
V neděli se mi nechtělo vstávat. Na mši jsem ale šla. Byly křtiny.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Začátek mše byl nějaký divný. Měl by se konat na vhodním místě mimo presbytář. Takové vhodné místo je u vchodu kostela. Aby se naznačilo, že dítě je přinášeno k Bohu. Po úvodu by měl následovat průvod k oltáři, kde pokračuje mše svatá jako obvykle.
Taky pokračovala. Naštěstí nebylo patrocinium svatého Mikuláše. Aspoň jedna potěšující zpráva. Bohoslužba slova byla normální. Jen z těch čtení nic moc nemám, protože ministranti polykají vždy poslední slabiku. A tak jim není rozumět. A samozřejmě jsem jim to několikrát říkala. Zatím bez odezvy.
Pak byl samotný obřad křtu.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Všechno probíhalo relativně normálně, jako na křtu. Trochu mě zarazilo, že kněz četl přímluvy od ambonu a to stejné u vzývání svatých. Pak to probíhalo normálně.Exorcismus, žehnání vody, zřeknutí se zlého a vyznání víry. Následoval samotný křest, přiložení roušky a svíce. Co mě dost překvapilo, že svíci nezapaloval tatínek, ale kněz a svíci m u předal. Z Křestních obřadů jsem vyčetla, že svíci by měl zapálit někdo z rodiny (otec nebo kmotr), ale ne kněz. Pak krátká modlitba a bohoslužba oběti. To už bylo normální.
Obětování, přijímání a závěr. Na závěr si dovolím ještě jednu...
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Nebylo požehnání. Proč? Myslím teď to slavnostní požehnání. Požehnání jako takové bylo, ale mělo vy se ještě žehnat rodičům, kmotrům a přítomným se vztaženýma rukama.
Tak jo. Křtiny nebyly tak strašné, jak jsem se bála. A jak mi to bylo popisováno asi před dvěma nebo třemi týdny.
Dopoledne jsem se ještě dívala na mši svatou od sv. Václava v Ostravě. A knez mi udělal radost, že vzal Římský kánon. Bohužel jsem nestihla kázání. Pak bylo jen apoštolské vyznání víry. Což mě taky trochu překvapilo, ale myslím, že je to dovoleno.
Odpoledne jsem se nachystala do práce a šla se věnovat pečení. Spíše přípravy na pečení. Těsto už bylo nachystáno, takže jen vyválet a vykrájet. Samozřejmě jsem si i poseděla s rodiči a vychutnala si kávu a Marlenku. Taky jsem si chvíli malovala. Vytvořila jsem z ruliček od toaletního papíru a kuchyňských utěrek. Takovou hvězdičku. Až bude kompletně hotová a její dvě mladší sestry, tak vyfotím a pochlubím se.
Taky jsem se konečně dokopala a dopsala jednu velkou liturgickou poznámku o bohoslužbě slova.
A to bude pro dnešek asi všechno. Snad jsem na nic nezapomněla. A když ano, tak to dopíšu v týdnu.
Takže přeji všem krásný další adventní týden roku 2016.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené