Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

13.3.16

7.3. - 13.3.2016

Tak, opět neděle a s ní report z týdne. Tak začnu pěkně od pondělí.
V pondělí jsem byla v práci. Odpoledne jsem se snažila věnovat se učení. Moc mi to nešlo. Pondělí uteklo nějak moc rychle.
V úterý to bylo skoro stejné. Práce a učení.
Ve středu jsem kromě práce a učení jela do Brna. Naštěstí cesta tam i zpět byla v pohodě a v Brně relativně klid. Byla jsem u svátosti smíření a potřebovala jsem do Tesca na nákupy.
Ve čtvrtek byla opět práce a učení.
A v pátek už jen práce. Na učení nebylo moc času. Spíš vůbec žádný. Po práci jsem utíkala na byt pro kufr a na autobus, abych stihla mši svatou doma. Cesta probíhala docela dobře, i když se nedá říct, že podle plánu. Ale to je mi teď už jedno. Mši svatou jsem stihla. A to bylo pro mě hlavní. Proč? Celý týden jsem neměla možnost. Doma jsem se jen otočila na pětníku a šla na mši. Po mši svaté byl orchestr a docela jsem si zahrála. Na violu, kdo by si nepamatoval, na co hraji. Poslední dobou je to můj jediný hudební nástroj, na který hraji. Pořádně hraji. Klavír radši nepočítám, protože tomu se nedá říkat hraní, ale mučení. I když dětem to nevadí.
V sobotu jsem byla na mši ráno. Překvapivě. Byla o půl osmé, v čas, kdy kdysi bývala v sousední farnosti, kam jsem tři roky každou neděli jezdila ministrovat, vstávala jsem v šest a ani jednou si na to nestěžovala.
Teď jsem byla po dlouhé době na mši tak brzy ráno. Bohužel jsem neministrovala.
Byla tichá, což by nevadilo. Bylo to opět o něčem jiném, bez zpěvu. Ale neodpustím si.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Docela dost mě zarazilo, že byly naprosto vynechány přímluvy. Přímluvy jsou součástí bohoslužby slova a zakončují ji. Místo zpěvu před evangeliem byl žalm, ale to nevadí. V této situaci je možné zpívat, nebo číst jen žalm nebo jen verš před evangeliem. Ale přímluvy by měly být, ne?
LP.: Na pochvalu dneska můhu říct, že jsem se dočkala první eucharistické modlitby.
LP.: Další věcí, která mě zarazila, že svým způsobem nebylo pozdravení pokoje. Modlitba po embolismu byla, ale už nebylo podávání rukou. Po modlitbě byl hned Agnus Dei. No, tak nevím, ale ve staré liturgii určitě nevynechávali pozdravení pokoje. Už v prvotní církvi bylo pozdravení pokoje políbením.
Jinak jsem v sobotu byla doma. Dopoledne jsem dělala společnost v kuchyni a odpoledne se snažila se učit. Příští týden mě čeká zkouška z českých církevních dějin, tak se snažím. Už jsem se dostala za Třicetiletou válku a za bitvu na Bílé hoře. Nedokážu posoudit, zda jsem dostatečně daleko. Navíc mi ještě týden zbývá. No, necelý týden.
Večer jsem byla na florbale. Dala jsem si myslím osm gólů, ale vůbec mě to nebavilo.
V neděli jsem byla na mši. Samozřejmě se opět konaly dva misály na oltáři. Jinak mě zarazilo, že je posunutá mše v neděli. Bohužel, je to kvůli slavnosti. Opět se této slavnosti, slavnosti sv. Josefa, nezúčastním. Nestíhala bych pak odjezd vlaku do Olomouce. Ano, v sobotu mám zkoušku. Ale o tom jsem už psala.
Odpoledne jsem byla doma. Venku byla trochu moc velká zima, abych někam šla. I když i ten vítr mě na procházku lákal. Nakonec jsem se dívala na dokument o cestě kolem obratníku Raka. Byl to poslední díl a bylo to jako vždy zajímavé. Pak už jsem zamířila na byt.
Tak to bude asi všechno. Tak přeji všem krásný další týden roku 2016.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené