Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

24.1.16

18.1. - 24.1.

Tak a opět neděle. Proč je zítra zase pondělí?
Ale teď k uplynulému týdnu.
V pondělí jsem pracovala a učila se. Snažila jsem se učit.
V úterý se náplň dne opakovala. A přibylo mi práce, protože se uzavíraly známky. Naštěstí teď už mám všechno uzavřené.
Ve středu opět práce a učební panika. Už jen dva dny a musím to umět. Učila jsem se do jedenácti do večera.
Ve čtvrtek práce a učení. Taky jsem se stavila na mši. Začínala trochu později. Liturgicky byla dobrá. Asi do jedenácti večer. Na to že vstávám v šest ráno, jsem vydržela dlouho.
V pátek opět práce a učení a mše svatá večer. Učila jsem se až do soboty. Musela jsem, protože jsem nestíhala dočíst knížku ke zkoušce. Latinu jsem radši ještě ani neviděla.
V sobotu jsem vstávala ve čtvrt na pět. Na to že jsem šla spát o půl jedné, tak jsem vstala. Cesta do Olomouce probíhala v rámci možností dobře. Snažila jsem se ještě chvíli učit, ale asi dvakrát jsem u toho usnula. Naštěstí jsem vystoupila ve správné stanici.
Na fakultu jsem šla pěšky. Za dvacet minut jsem už seděla ve třídě a chvílemi se věnovala internetu a stránkám, které spravuji, a chvílemi jsem se věnovala kolegům studentům.
Prvni hodiny byly věnovány Latině pro liturgii. Dávala jsem pozor, protože odpoledne jsem měla psát test. Pak následovaly dvě hodiny Vybraných kapitol fundamentální teologie a tři hodiny Starého zákona. Mezitím jsem si stihla všimnout, že sněží. Trochu jsem se začala obávat, že bude problém s dopravou. Zatím mě to ale nemuselo tížit.
Po výuce následoval test z Latiny. Kolegové mi říkali, že mám použít Google překladač, ale já jsem si chtěla vyzkoušet, jak to zvládnu. Bylo riziko, že budu opakovat, ale nechtěla jsem takhle využít možnosti, které jsem měla. V tom případě jsem nemusela chodit na přednášky, kdybych si text přepsala do Googlu a jen opsala. Nepřišlo mi to fér vůči těm, co nic neměli.
Test spočíval v překladu latinského textu do českého jazyka. Byl to úryvek z Markova evangelia. Jen si nepamatuji souřadnice, ale bylo to o tom, že Ježíš se svými učedníky vystoupil na loď na nějakém území. Vyhledali jej farizeové se záměrem ho pokoušet a s otázkou na znamená v nebi. Po důkladném hledání souřadnic jsem zjistila, že to byl Mk 8,10-13. Jediným štěstím bylo, že jsem mohla mít skripta s deklinacemi a konjugacemi. Naštěstí jsem měla jen tři chyby a jedno vynechané slovo. Takže jsem latinu zvládla.
Pak jsem hodně rychle utíkala na kolokvium z Úvodu do písma svatého. Knížku jsem dočetla o půl jedné v noci v sobotu. V tomto stavu jsem šla na kolokvium. Vyučující se nestačila divit. A měla jsem okno. Tak trochu čekám, že ve tři čtvrtě na pět začnu sypat z rukávu celá její skripta. To bude teda.
Naštěstí jsem i tohle zvládla. Pak je obléct, zateplit a hurá na autobus.
Cesta domů byla v pohodě. Poprvé se mi stalo, že autobus jel přesně ten čas, který je říkán. Jen nebyla možnost objednat si čaj, kafe a čokoládu a nemohlo se na záchod, neb zamrzla voda.
V Brně jsem se stavila do Tesca pro propisky a pro tatranku, protože na nic jiného jsem neměla chuť.
Hodina v Brně utekal rychle a já směřovala vlakem a busem domů.
V neděli jsem byla ráno na mši. Byla jsem unavená. Naspala jsem za celý víkend jen dvanáct hodin. Takže nic moc.
Liturgie probíhala relativně normálně. Až na tu ignoraci oltáře. A znovu opakuji
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Před svatostánkem se POKLEKÁ a před oltářem se UKLÁNÍ.
Ještě před obědem jsem se trochu prospala.
Po obědě jsem se věnovala fundamentální teologii.
Po přesunu na byt jsem se učila Patrologii. Bohužel nemám pořádná skripta, takže dávám dohromady hromadu útržků, co jsem kde sehnala. Mám na to dva týdny, tak snad to do hlavy dostanu lépe než Úvod do Písma svatého.
A to bude pro dnešek asi všechno. Přeji všem krásný další týden roku 2016.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené