Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

22.11.15

47. týden 2015

Tak jsem opět zde po naprosto vyčerpávajícím týdnu. A co se dělo? Začneme pěkně od pondělí.
V pondělí jsem šla do práce. Někteří měli volno. Ale mě to nevadilo. Užívala jsem si to. Večer jsem se jen nachystala na středu a měla jsem volno.
V úterý jsem se po delší době trochu vyspala. I když si pamatuji, že jsem se asi o půl osmé ráno dívala na hodiny, tak jsem vstala až o půl deváté. A nechtělo se mi. Odpoledne jsem pak jela do Brna koupit si jízdenku na autobus na sobotu. Cesta probíhala v pohodě. Večer jsem šla ještě na mši. Liturgie probíhala normálně. Jen jsem neviděla nový misál, ale to zatím není povinné.
Ve středu jsem šla do práce. Moc se mi nechtělo, při představě, že tam budu do pěti večer. Nakonec jsem si to i užívala.
Ve čtvrtek jsem opět byla v práci dlouho. A taky se mi tam nechtělo. Z práce jsem šla rovnou na mši svatou. I tu jsem si užívala. Liturgie probíhala normálně.
V pátek už jsem se do práce těšila víc. Čekala mě jedna hodina a pak poslední plavání s dětmi. Já jsem neplavala. Pak jsem domů nejela. Večer jsem šla na mši svatou. Šla jsem nějak brzy. Stihla jsem růženec a taky konec ministrantské schůzky. Docela jsem se bavila, když jsem viděla ty malé kluky, jak skládají kalich. A neubránila jsem se tichým komentářům. Někteří kluci mi na tuto činnost přišli docela malí. Sotva dosáhli na vzdálenější konec korporálu. No, ale to je jejich věc. Při mši svaté skládal kalich někdo větší.
V sobotu jsem vstávala moc brzy. Asi o půl páté ráno. Snídaně, sbalit potřebné věci a hurá na autobus do Brna a pak na vlak do Olomouce. Cetsa proběhla v klidu. Nebyl žádný problém na trati a dojela jsem tedy relativně včas. Bohužel jsem musela navštívit lékárnu, ale pořídila jsem tak napůl. Pak už jsem zamířila přímo na fakultu. Byla jsem tam docela brzy, ale nebyla jsem první. V devět začala výuka. Měla jsem čtyři hodiny Vybraných kapitol z dějin filosofie. Měla jsem trochu problém se chytat, protože jsem na první hodině nebyla a některé věci jsem nepochopila. Filosofie je sama o sobě velmi těžká studijní disciplína, tak snad zvládnu zkoušku. Pak čekaly tři hodiny církevních dějin. Taky docela zajímavé, ale výklad mě také uspával. Možná i víc než filosofie. Pak ale přišly tři hodiny Vybraných kapitol českých církevních dějin a to bylo něco. Jen bylo škoda, že jsem musela odejít. V tu chvíli se již řešily novodobé dějiny, hlavně co se týká tajných svěcení a jak to vlastně po první i druhé světové válce bylo. No, bohužel si to musím načíst. Cesta domů byla v pohodě také. V autobuse jsem se cítila jako v letadle do Izraele, jen to jídlo nebylo. Jen čaj nebo kafe. A měli pěkné kelímky. Jen jsem si ho nestihla vyfotit. V Brně jsem strávila víc jak hodinu, ale nebyla to marně strávená hodina. Domů jsem dojela skoro v deset večer.
V neděli jsem šla na mši. Docela jsem se těšila, ale to těšení mi dlouho nevydrželo.
Možná již víte, že do farnosti přišel nový kněz. Liturgie z jeho strany probíhala dobře. Jen mi trochu vadilo, že byla druhá eucharistická modlitba a taky že poklekal před svatostánkem při přecházení. Prý inklinuje ke staré liturgii. Tak uvidíme, co z toho vznikne.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Bude se týkat ministranta misálisty. Měl dva misály. Musím pochválit, že měl reedici. A taky měl zpívaný mešní řád. Prvně dal na oltář reedici a pak na to cpal ten zpívaný. Kněz ho zarazil a položil si zpívaný misál na druhou stranu korporálu. Misálista to neřešil. Po zazpívané prefaci kněz zpívaný misál zavřel a nechal jej. Zbytek eucharistické modlitby byl z reedice. Přitom na oltáři by měl být pouze jeden z nich. A proč? Protože v tom zpívaném jsou veškeré modlitby, které kněz recituje nebo zpívá, od superoblaty myslím až po závěrečné požehnání. Takže čistě teoreticky tu reedici nepotřeboval. Ale za to může misálista. Musí začít trochu víc přemýšlet nad tím, co dělá a má dělat.
Odpoledne jsem se dívala na Pevnost Boyard, pak jsem šla vytvořit aspoň jeden adventní věnec a pak na byt. Do večera jsem háčkovala. Za chvíli budu mít hotový polštářek.
Tak to bude pro dnešek asi všechno.
Takže přeji všem krásný další týden roku 2015. Za chvíli začíná nový liturgický rok a pár týdnů po liturgickém i občanský. Tak si užívejte a snad za týden se opět ozvu.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené