Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

26.7.15

30.týden 2015

A je tu opět neděle. A co se dělo? Celkem toho bylo dost. Ale teď pěkně od pondělí.
V pondělí jsem odjížděla s přáteli na tři dny do Jižních Čech. Těšila jsem se. Cestou jsme se stavili na Hluboké na zámku a na obědě. Odpoledne jsme se ubytovali v penzionu a vyrazili na malou procházku. A kde přesně? Snad poradí fotka.
Kdo podle fotky neuhodl, tak jsem byla na Lipně. Podívala jsem se opět na Stezku korunami stromů, ale tam jsem nefotila. Fotila jsem spíše u vody. Bohužel jen na mobil. Foťák jsem si z jednoho důvodu nebrala. Neužila bych si s ním tolik, jako bez něj.
Sltezka korunami stromů byla na programu v úterý. Odpoledne jsme skončili u vody v Lipně nad Vltavou. Ve středu už jsem bohužel musela domů. Cestou jsme se stavili v jednom velmi známém jihočeském městě. Opět dám prvně fotky, abyste se pokusili uhádnout, kde jsem byla. Myslím, že tato hádanka je velmi jednoduchá.
První fotka.
A druhá, která je myslím na poznání jednodušší.
Ano, byla jsem v Českém Krumlově. Pak jsme se stavili ještě v Třeboni na oběd a podívali se na Schwarcenberskou hrobku. a teď doufám, že jsem to napsala správně. Kdyžtak mě opravte.
A ještě přidám fotku rybníka v Třeboni. Je to rybník Svět a byla v něm spousta kaprů a jiných chovných ryb.
Večer jsem dojela domů Ve čtvrtek jsem opět nervila nad učením. Po pravdě, vůbec mě to nebaví. Nevím, jak to všechno nacpat do hlavy, natož si to u státnic vybavit. A termín se blíží.
Za celý čtvrtek jsem si prošla všechny okruhy do psychologie. Teď jde o to, jestli si něco z nich pamatuji. Tak snad ano.
Tak moc si přeji, aby už bylo 12. září a já mohla být v Olomouci a čekat na imatrikulaci a na zahájení studia na teologii.
V pátek jsem se učila, jak jinak. Trochu jsem si zastřihla ofinu, abych na to učení viděla. Odpoledne jsem si jela koupit sandály s uzavřenou špičkou. Sehnala jsem je v krásné bíločerné kombinaci. A večer jsem byla po týdnu na mši svaté a tak po dvou měsících cvičit na varhany. Minulý týden jsem si stěžovala, že mám sílený cvičící absťák, tak jsem šla. Užívala jsem si to přes hodinu. Pak jsem zůstala na mši. Nehrál nikdo, já osobně jsem si netroufla, usoudila jsem, že na samostatné hraní ještě nemám. Nerada bych sama kazila krásnou liturgii svými chybami v hraní. Tak jsem se trochu nestačila divit, co se dělo. Písničku vybíral někdo jiný a musel vybrat zrovna takovou, která byla hrána docela nedávno a která je jedna z nejtěžších vůbec. Nehledě na to, že má dva nápěvy a někteří měli problém ten druhý nápěv zpívat. Podle toho ten zpěv vypadal. Chápu, že ne všichni umí zpívat, mají hudební sluch a cítění. Z tohoto důvodu je dobré výběr písně přizpůsobit tomuto, zvlášť, když se zpívá bez doprovodu varhan.
No, to by asi nebylo až tak hrozné. Další lapsus nastal, když lektor nechtěl a nešel přečíst žalm, i když je to v jeho kompetenci. Místo lektora zpíval žalm kněz, čímž trochu zmátl lidi, kteří si mysleli, že jde číst evangelium. Po žalmu se opět vracel zpět na sedes a pak šel znovu k ambonu. Nebylo by jednodušší, aby kněz zůstal u ambonu a rovnou přečetl evangelium? Nenastala by ta trochu komická situace, kdy kněz přechází se strany na stranu.
LITURGICKÁ POZNÁMKA: Bude se týkat modliteb nad dary. Nevím, zda je možné, aby jedna modlitba nad patenou a kalichem byla pronášena potichu a druhá nahlas. Přijde mi to trochu absurdní. Měla se místo toho zpívat ještě jedna sloka, k dispozici byla, jen asi ten, který zpěv vedl, nemá dobrý odhad pohybu a času činností u oltáře. Navíc, kněz při nejhorším chvíli počká. Dívala jsem se také do IGMR, ale bohužel jsem tam nic moc o tomto nenašla. Také jsem hledala ve zpívaném mešním řádu a taky nic moc. Ptala jsem se jednoho liturga a ten mi řekl, že modlitby by měly být pronášenu buď obě nahlas, nebo potichu. A ne každá jinak, jak tomu bylo v tomto případě. Průběh začátku slavení eucharistie, zvláště modlitby nad dary, najdete v IGMR pod číslem 141. a 142. (IGMR, Editio typica 2002) Sama osobně si myslím, že modlitby by měly být pronášeny buď potichu, nebo nahlas. Tentokrát mi ani nepomohl Adolf Adam.
Večer trochu sprchlo. nebylo to nic moc. Dvakrát zahřmělo a byl opět klid a teplo.
V sobotu jsem se trochu víc prospala. Asi tak do půl deváté. Pak jsem se začala učit. Moc mi to nešlo, tak jsem za sobotu prošla asi tři otázky. Odpoledne jsem se dívala na Pevnost Boyard.
Večer konečně trochu víc pršelo. Taky jsem po delší době sedla k počítači a chvíli se věnovala textu o Ari. Stále bohužel nemám název a nic mě nenapadá. Jediné, co mě napadá v souvislosti s Ari, jsou další dobrodružství, kterým bych ji mohla ještě vystavit. Zatím nejsem plně rozhodnutá, jestli k ní ještě něco přidám, nebo ne. Uvidím, nechám si to pořádně projít hlavou.
V neděli jsem byla na mši svaté. Nehrála jsem, ani jsem hrát neměla. Jen jsem chvíli preludovala k přijímání. A dnes si tedy neodpustím druhou...
LITURGICKÁ POZNÁMKA: A bude se týkat kalicha a jeho prádla. Jedná se o purifikatorium (to dal na kalich kněz), následovat by měla palla a teprve potom korporál. Navíc by měl být ještě správně poskládaný. Skládat by se mělo začít u spodní třetiny korporálu, tedy u té, která je mi nejblíže a přeložit by se měla směrem na prostřední třetinu. Teprve potom se překládá na obě již složené třetiny, poslední třetina, ta nejvzdálenější. Pak se skládá pravá třetina a nakonec levá třetina. Popis pořadí kalichového prádla jsem již popsala. Následně se opět zmíním o eucharistické modlitbě. Už jsem o ní psala několikrát, že v neděli by druhá eucharistická modlitba neměla být, že je nevhodná pro nedělní bohoslužbu. A nemám to z vlastní hlavy, ale z dokumentu IGMR. (IGMR Editio typica tertia 2002, č.365 b) A zapomněla jsem dodat opět a neustále ignoraci mensy, na které se zpřítomňuje nejsvětější Kristova oběť. Taky je to v IGMR pod číslem 274. (IGMR Editio typica tertia 2002)
Odpoledne jsem se dívala na Pevnost Boyard a pak na Titanic.
Jinak se nic dalšího zajímvaého nedělo. Takže to bude konec dnešního docela dlouhého článku.
Přeji všem, co se pročetli hromadou písmenek až sem, krásný dlaší týden roku 2015. Už jsme v polovině prázdnin a školáci se pomalu začínají těšit do školy.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené