Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

5.6.15

Dočetla jsem....

...Tolkienovo vidění světa, Křesťanskou filozofii Pána prstenů.
A bylo to super. Vřele doporučuji všem, co mají rádi Tolkiena a jeho knihy.
Nejvíce mě zaujala informace, která se týkala jeho těžkých chvil. V takových chvílích si opakoval latinsky kánon mše svaté. Kdo z nás to vůbec zná aspoň česky, že? Příznám se, že bych to asi taky nedala. ((KREEFT, Peter J. Tolkienovo vidění světa, Křesťanská filozofie Pána prstenů. Praha: Paulínky, 2014. 335 s. ISBN 978-80-7450-154-8. str.10)
Další pěknou pasáží knihy byl odstavec ze závěru. Dovolím si citovat:
"Nejzákladnějším křesťanským symbolem je kříž. I ten představuje dokonalý protiklad Prstenu. Kříž dává život. Prsten ho bere. Kříž dává smrt, nikoliv moc, zatímco Prsten dává moc dokonce i nad smrtí. Prsten všechno vtěsnává do své vnitřní prázdnoty, kříž se rozpíná do všech čtyř stran, aby se prázdnotě daroval, aby ji naplnil svou krví, svým životem. Prsten je Drákulovým zubem, kříž Božím mečem, který drží za jílec nebeská ruka a vráží jej do světa ne proto, aby krev sál, nýbrž dával. Kříž je Kristovou injekcí, Prsten Drákulovým kousnutím. Kříž cizí vůli zachraňuje, Prsten cizí vůle ovládá. Kříž osvobozuje, Prsten zotročuje." (KREEFT, Peter J. Tolkienovo vidění světa, Křesťanská filozofie Pána prstenů. Praha: Paulínky, 2014. 335 s. ISBN 978-80-7450-154-8. str. 299-300)
Jen upozorňuji, že tato kniha je velice filozofická a těžká na čtení. Problém jsem s tím neměla. Když už jsem přečetla Eschatologii od Ratzingera.
Prosím neberte tento článek jako nějakou recenzi. Jen jsem popsala své dojmy z ní a citovala pasáže, které mě osobně zaujaly.
Ještě bych zdůraznila jednu myšlenku z knihy, která se týká přijímání svátosti eucharistie. Ke svatému přijímání radí synovi přicházet zvláště za odrazujících okolností a také uvádí příklad: třeba když namyšlený a blábolivý kněz káže unuděné farnosti. Právě v tomto okamžiku si člověk uvědomí sílu této svátosti. (KREEFT, Peter J. Tolkienovo vidění světa, Křesťanská filozofie Pána prstenů. Praha: Paulínky, 2014. 335 s. ISBN 978-80-7450-154-8. str. 13)
To by člověk nevěřil, kolik toho má Pán prstenů společného s Biblí aniž by byl Pán prstenů alegorií Bible.
Určitě stojí za přečtení.
Vaše Vanimaré.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené