Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

20.2.15

Liturgická poznámka č. 2 Modlitba nad lidem v době postní

Další článek do rubriky Liturgika. Začala nám postní doba a s ní je spojeno vynechání veškerého aleluja a ve mši také Gloria. Aspoň si trochu odpočinu u varhan, když nemusím hrát jednu z delších částí. Ale pro mě to neznamená, že bych polevila. Právě naopak.


S dobou postní je také spojena modlitba nad lidem na konci mše svaté. Tato modlitba je závazná o nedělích a také na Popeleční středu.
Nebudu se zaobírat tím, kdy modlitba byla a kdy ne. Pokud bude bývat o nedělích, tak se v tom pitvat nebudu. Spíše se zaměřím na část mše svaté, ve které by měla být modlitba nad lidem provedena a jakým způsobem.
Dlouhou dobu jsem přemýšlela, jestli je modlitba nad lidem v postní době uvozena slovy: "Pán s vámi." Ptala jsem se jednoho kněze, a tem mi řekl, že ano. Tak jsem zabrousila na své oblíbené liturgické stránky a hledala jsem další informace. A byla jsem úspěšná.
Jsou vlastně dvě možnosti, jak by měla tato modlitba nad lidem probíhat. Ale obě začínají slovy "Pán s vámi." Jen v jedné verzi je přidán úvod, který by měl předcházet každé slavnostní požehnání. Nijak víc se od sebe neliší.
Pokud by mi někdo nevěřil, nechť si veškeré informace ověří ZDE.
A zapomněla jsem zmínit důvod, proč jsem napsala další liturgickou poznámku. Bylo to proto, že jsem byla svědkem naprosto opačného případu. Případ byl velmi zvláštní. Prvně byla modlitba nad lidem a pak teprve výzva "Pán s vámi.", která předchází před každým požehnáním. Ať už se jedná o to klasické nebo svátostné. Vždy se začíná těmito slovy a přes to nejede vlak.
Dnešní liturgické hodince odzvonilo a budu se těšit na další. Krásný den. A potkáme se na teologii.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené