Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

22.2.15

I Svatý otec František...

...poslouchá ceremonáře.

Článek pro jednoho komentujícího i pro všechny ostatní o tom, že pravidla by se měla dodržovat.
Liturgická pravidla jsou závazná pro všechny jáhny, kněze, biskupy, arcibiskupy, kardinály i pro samotného papeže. A pokud papež chce něco změnit, má k tomu samozřejmě právo, ale musí změnu řádně historicky a liturgicky odůvodnit a musí se na změně dohodnout i kolegium kardinálů.
Veškerá liturgická pravidla jsou daná pro lepší a hlubší prožívání mše svaté a nejsvětější Kristovy oběti, která byla za nás za všechny přinesena jednou provždy.
Dovolím si tyto pravidla přirovnat k pravidlům silničního provozu. Každý řidič je musí dodržovat, jinak mu hrozí sankce. Všichni to ví. Bohužel v dnešním světě na někoho dojde a někomu to projde. Ale Boží mlýny melou pomalu a jistě.
Některé liturgické věci, které vídávám jsou naprosté úlety a nepochopení smyslu liturgie. Liturgii se snažím pochopit, ale bohužel mě tyto úlety vždy silně znejistí a pak mám potřebu o tom mluvit. Doma o tom mluvit moc nemůžu, tak o tom píšu články a pokud se to někomu nelíbí, tak to číst nemusí. Jsem vděčná za jakýkoli komentář, ale aby mě někdo poslal do jistých míst, tak to si líbít nenechám. Takoví lidé, kteří jen nadávají ostatním, mají nějaký problém a nerozumí dané problematice.
Sama nerozumím mnohým věcem, ale nebudu slovně napadat někoho, kdo tomu rozumí, nebo se tomu snaží porozumět. Děkuji za pochopení a omlouvám se všem, kterých se tento problém netýká.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené