Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

20.4.14

Svatý týden roku 2014

Tak a jsou tu Velikonoce. Skončil nám svatý týden. A co se dělo?
Celkem nic moc. V neděli jsem odjela do Olomouce. V pondělí jsem měla nějak moc volno, měla jsem jen dva semináře a jednu přednášku. V úterý to už bylo horší. Byla jsem ve škole od osmi až do jedné. Pak rychle na oběd, něco udělat do školy a hurá na zkoušku k dominikánům. Zapomněla jsem dodat, že jsem si musela ještě nakoupit něco na středu. Všechno proběhlo v pohodě. Ve středu jsem musela vstávat už v šest. Hrůza. Už jsem si odvykla. V sedm jsem měla být už venku a začala čtyřhodinová mrznoucí etapa venku. S kolegyněmi jsme měly den země v olomouckém rozáriu. Naštěstí pro nás, občas vysvitlo sluníčko. Odpoledne v jednu jsem už jela domů. Večer jsem stihla mši svatou a hrála jsem. Jen Svatý a Beránka. Když jsem se chystala na preludování, tak jsem kolenem trefila pultík od varhan. Naštěstí jsem k preludování nepotřebovala nohy. Ve čtvrtek jsem se nevyspala. Vstávala jsem opět v šest a před sedmou jsem už seděla v buse do Ivančic, odkud jsem jela vlakem do Brna. Využila jsem toho, že jsem měla ve čtvrtek volno a jela se podívat na missu chrismatis na Petrov, při které se světily oleje a kněží a jáhni obnovovali své sliby. A že jich bylo. Jáhnů bylo méně, tipla bych tak do padesáti. Kněží bylo víc. Možná i kolem dvou set. Nepočítala jsem je. Odpoledne, spíš krátce po poledni, jsem jela zase domů. O půl čtvrté jsem se doklopýtala s houslemi a violou do ZUŠky na tříhodinové soustředění. A pak hurá, slavit mši na památku Poslední večeře Páně. Dělala jsem si liturgické poznámky a jedna jízdenka mi tentokrát nestačila (likviduju již použitý papír). Domů jsem se vrátila před devátou. V pátek jsem se snažila držet půst. Celé dopoledne jsem vysávala a uklízela. Odpoledne jsem šla na křížovou cestu, potom jsem se v kostele pomodlila ještě modlitbu se čtením a desátek. Veřer jsem byla na obřadech. (Není to prosím pěkně mše svatá. Velký pátek je tzv. aliturgický den, kdy se na celém světě nekoná mše svatá.) Obřady byly celkem dobré, popsala jsem jen jednu jízdenku. Probíhají asi takto. Kněz s přisluhujícími přijde v tichosti k oltáři, všichni pokleknou, kněž udělá prostraci (lehne na zem tváří k zemi - je to symbol úplného odevzdání se Bohu a také toho, že člověk vyšel ze země). Pak následuje bohoslužba slova, při které se čtou dvě čtení a pašije. Bohoslužba slova končí starodávnými přímluvami, které přednáší kněz. Pak je tzv. uctívání kříže, kdy je do presbytáře přinesen kříž a uctívá se pokleknutím, nebo hlubokou úklonou. Pak následuje přijímání, které je poslední částí obřadů. Začíná nachystáním oltáře a přinesením svátosti oltářní. Následuje modlitba Páně a pak je přijímání. Po přijímání se svátost oltářní opět přenese na boční oltář a je tichý odchod. Toť asi vše z Velkopátečních obřadů. Domů jsem přišla po osmé hodině. A taky jsem našla tohle video a fotky.
http://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?r=domaci&c=A140417_183454_domaci_bva&foto=V140417_234201_tv-zpravy_vov
Sobota proběhla ve znamení výletu na Pálavu. Počasí vydrželo krásné až do té doby, co jsme dojeli domů. Pak začalo pršet. Několik málo fotek, bohužel jsou všechny z mobilu, takže tomu odpovídá kvalita.
A večer byla velikonční vigílie. Proběhlo to jak jsem očekávala. Byla tam spousta liturgických chyb, ale ty teď rozepisovat nebudu. V neděli bylo pokračování slavnosti. Odpoledne jsem byla na výletě na Kukle. Fotky možná dodám později.
Tak všem přeji krásný Velikonoční oktáv a v neděli se opět ozvu.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené