Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

3.12.22

Středozem

Kdysi dávno jsem u Starého Brala na Facebooku viděla odkaz na jeho článek. Tak jsem si ho přečetla a na základě toho si koupila tuto knihu.
Jmenuje se Middle-Earth, Journey in Myth and Legend. Je psaná v angličtině, což mě teda moc nenadchlo, ale i tak jsem neodolala a koupila ji. Nelituju.
Kniha obsahuje 170 realistických prací od Donata Giancola. Některé jsem si nafotila. Taková malá ochutnávka pro inspiraci.
Tak první je The White Rider.
Určitě víte, fanoušci Pána prstenů, kdo na obraze je. Je to Gandalf Bílý. Ilustraci najdete na stánkách 122 - 123.
Druhá je Černá brána Mordoru. Morannon. To mi hodně připomnělo filmovou verzi. Pohled je to skoro stejný, jako ve filmu. Taky film byl myslím první, než vznikl tento obraz. Najdete jej na straně 133.
Další foto je portrét Éowyn. Rohanská štítonoška. Můj šermířský vzor. Nebála se ani Krále nazgûlů a zničila jej. Takový David a Goliáš. Kdo je kdo snad víte. Tento portrét naleznete na straně 147.
Další obraz je z bitvy na Pelennorských polích. Zaujal mě hlavně Černokněžný král Angmaru. Podívejte, že nemá hlavu, ale jsou vidět jen jeho planoucí oči a koruna. Ve filmu měl helmu. Obraz najdete na stranách 152 - 153.
Poslední je obraz inspirovaný knihou Silmarillion. Jde o situaci, kdy přišel Beren do Menegrothu požádat Thingola a Melian o ruku jejich dcer Luthien. A tam dostal úkol. Na první pohled nesplnitelný. Jak to dopadlo si radši přečtěte v Silmarillionu. Taková krásná zamilovaná balada. Jinak obraz najdete na stranách 182 - 183.
Je tam ve více provedeních. Každopádně toto bych chtěla mít doma. Těch detailů, co tam je. A je to obrovské plátno. V knize je také fotka, jak autor Donato Giancolo na tomto obrazu pracuje.
Ještě jednou je to kniha Middle-Earth, Journey in Myth and Legend od Donata Giancoly.
Vaše nadšená Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené