Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

26.8.18

20.8. - 26.8.2018

Je tu neděle, kdy jsem na cestách. Ano,
V pondělí jsem byla doma. Balila jsem poslední věci do batohu, abych v úterý mohla odjet do Želivi. Proč tak daleko? Na letní školu liturgiky.
V úterý jsem byla po obědě odvezena do Brna. Aspoň kousek cesty jsem měla pohodlnější. Pak jsem sedla na vlak a jela do Havlíčkova Brodu. Trochu jsem měla strach, že mi ujede autobus do Humpolce. Naštěstí se nestalo. Autobus jsem v pohodě stihla. I ten další autobus jsem krásně stihla. Tam jsem potkala sestřičku, která také jela do Želivi.
Dojela jsem kolem půl šesté. Odjela jsem z domu cca o půl jedné.
Na programu byla jen večeře, společné setkání a představení se a pak modlitba kompletáře. Všechny ostatní modliby jsem se modlila soukromě.
Večer jsem byla strašně moc namotivovaná a chtěla jsem už, aby byla středa a těšila se na přednášky.
Ve středu byla společná modlitba modlitby se čtením a ranních chval. Zpívaná. Bylo to nádherné.
Pak byla přednáška o liturgice. Taková ta úvodní. Následovala krátká pauza, kdy jsem si nacvičila žalm na mši. Po pauze byla přednáška o vstupních obřadech. V poledne mše svatá. Jednu chvíli jsem si říkala, že jsem se na ten žalm neměla hlásit, ale nakonec jsem si to dost užila.
Odpoledne byly další dvě přednnášky. Jedna se týkala prohlídky kostela a kláštera a druhá se zabývala významem slova liturgie. Po přednáškách následovaly nešpory a večeře.
Večer byla v kostele krátká adorace. Byla nádherná. Užívala jsem si ji. Dlouhé chvíle ticha přerušovaly zpěvy z Taize v doprovodu kytary a dvou fléten. (Podotýkám, že jsem nehrála.)
Ve čtvrtek opět byly ranní chvály a modlitba se čtením. Vše zpívné. Po sndani následovaly dvě přednášky. Jedna se týkala bohoslužby slova (moc krásné a poučné) a druhá byla o přípravě darů. Následovala mše svatá a oběd.
Po obědě a poledním klidu následovaly další dvě přednášky. Jedna se týkala výběru hudby ke mši svaté a druhá byla o postojích a gestech při mš svaté. Tam jsem se teda vyžívala. Hltala jsem každé jeho slovo.
Pak následovaly zpívané nešpory a večeře.
Po večeři byl na programu koncert tří kněží, kteří hráli na kytary a housle. A hudebně zpracovali biblický příběh o proroku Eliášovi. Měli obrovský úspěch. Mě se to moc líbilo. Hlavně jsem si užívala poslech houslí z jiného pohledu. Z pohledu diváka.
Po tomto koncertě šli dobrovolnníci tvořit scholu na páteční mši svatou. Zpočátku to vypadalo, že tam budeme jen dva, ale nakonec se nás sešlo asi deset.
Po zkoušce rychle spát.
V pátek opět modlitba se čtením a ranní chvály. To byly nejúžasnější chvíle ve škole liturgiky. Společná zpívaná modlitba hodinek.
Po snídani následovaly přednášky o bohoslužbě oběti. Odpoledne jsem šla na přednášky o službách a o krásné liturgii. Jmenovala se Jak udělat liturgii krásnou.
Všechny přednášky byly nádherné, vtipné a veli pěčlivě připravené.
Večer byl prostor pro zvídavé liturgické otázky z týdne. Odpovídali na ně dva přednášející. U některých jsme se i zasmáli nebo si zacvičili. To se jednalo o otázku gest kněze.
V sobotu opět společná zpívaná modlitba hodinek a dvě přednášky o dalších částech mše svaté. Odpoledne jsem byla na přednášce o Nejsvětější Trojici a pak o aktivní účasti. Po nešporách byl večer plný překvapení.
Prvním překvapením byl krutopřísný test z liturgiky. Společně se spolubydlící M. jsme se dopracovali k 39 bodům. Postupně si lidé sedali, jak postupně navyšovali počet získaných bodů. Kdyyž se došlo na 35 bodů, už jsem stála jen já a moje spolubydící M. Překonaly jsme i bohoslovce. Nečekala jsem to.
Po testu jsme si zatancovali a pak bylo drobné občerstvení a půlnoční překvapení.
Bohoslovci s některými kněžími si nacvičili scénku, která se hrála stále dokola, jen se měnil styl. No, prostě se to nedá popsat, jak to bylo úžasné. Večer jsme zakkončili společnou modlitbou kompletáře.
V neděli opět společná zpívaná modlitba hodin. Snídaně, poslední setkání a zhodnocení a mše svatá s otcem biskupem Mons. Janem Vokálem.
Liturgie byla dle mého názoru naprosto dokonalá. Skoro jsem plakala štěstím, jak krásné to bylo.
Po obědě jsem zamířila domů. Naštěstí mě vezla jedna spolubydlící, tak jsme v autě debatovaly a štastně dojely k nám.
A to bude pro dnešek asi všechno. Byl to nejkrásnější týden za celé prázdniny. Společná modlitba hodin mi dodala tolik energie a pozitivna, která mi snad dlouho vydrží. Nedokážu teď popsat své pocity. Nedokážu je ani vyslovit, co cítím v srdci po tomto týdnu plném společenství.
Tak krásný další týden roku 2018. Ať je takový, jaký si ho přejete.
Vaše liturgicky povznesená Vanimaré

P. S.: Možná dodám i nějaké fotky ze Želivi.
V.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené