Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

5.2.17

30.1. - 5.2.2017

Opět neděle. Po celém týdnu. Byl docela únavný. A naštěstí byl kratší. Aspoň pro mě. Měla jsem v pátek volno. A co se dělo?
V pondělí byla práce a učení. To stejné v úterý. Ve středu jsem si k tomu přidala mši svatou. Liturgie probíhala jak je u nás zvykem. Asi už jsem si zvykla. Ve čtvrtek práce, kafe s kolegyní, učení a mše svatá ze svátku. Jak to dopadlo liturgicky si můžete přečíst jinde. Nebudu se zde opakovat.
V pátek jsem měla volno. Věnovala jsem se učení, práci a taky liturgii. Překvapivě jsem zpívala se sborem. Bylo jich tam málo. Na druhou stranu jsem si neužila liturgii. Taky jsem se snažila jít dřív spát, ale nějak se nepovedlo.
V sobotu jsem vstávala krátce po páté. Jela jsem do školy a těšila jsem se. Autobus, vlak i druhý autobus jel na čas. Všechno jsem zvládla. Pak jsem měla tři hodiny filosofické teologie. Bylo to docela zajímavé. Jen ta filosofie mě moc nebaví. Hlavně mi chvíli trvá, než ji pochopím. Ale snad to zvládnu. Pak přišel na řadu předmět, na který se dlouho těším. Základy liturgiky...
Užívala jsem si tři hodiny. Hltala jsem každé slovo od vyučujícího, u kterého píšu svoji bakalářkou práci. Dodržování liturgických pravidel pi mši svaté. Také jsem s ním rozebírala adaptování liturgiky v liturgii, zda některé mně známé případy (paškál o Velikonocích a tak) nejsou už trochu moc adaptované podmínkám. Dostala jsem dost dlouhou odpověď, ale ta mě potvrdila, že jsem měla pravdu. Navíc se mi dostalo i výkladu slova farář. Co se týká toho paškálu, který šel tenkrát jako poslední, měl jít farář jako první s paškálem a lid ho má následovat. A ne obráceně, jak to tenkrát bylo.
Překvapivě jsem většinu z toho, co přednášející říkal, znala. A co jsem neznala, tak jsem poznala. Byly to suprové tři hodiny.
Pak byly dvě hodiny morální teologie a po pravdě nevím, o čem přednášel. Vím jen, že jsme rozebírali Desatero. A také nám řekl takovou pomůcku, která nám pomůže si zapamatovat, kde v Bibli najdeme zmínku o Desateru. Je to Ex 20 (Druhá kniha Mojžíšova) a Dt 5 (Pátá kniha Mojžíšova).
Cesta proběhla v pohodě. Tam i zpět.
V neděli jsem byla na mši svaté. Liturgie probíhala jako normálně. Ničeho extra jsem si nevšimla. Možná jen toho, že byly jiné orace. To je nejspíš tím, že se modlím hodinky a tam je právě závěrečná moditba z neděle. Ve všední dny tam jsou jiné modlitby, ale zrovna v neděli jsou tam tyhle. No co.
Odpoledne jsem se dívala na dva díly Anglické Pevnosti Boyard. Pak už se nic zajímavého nestalo.
V týdnu jsem takké oslavila své dvacáté šesté narozeniny. Nejvíc mi popřáli děti a kolegové. Samozřejmě na mě nezapomněla rodina. Také k tomuto tématu vyšel článek s obrázkem.
Takže to bude asi všechno. Takže přeji krásný další týden roku 2017.
Vaše Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené