Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

27.8.15

Dneska se dařilo...

Hlavně co se týká liturgie a mého hraní na varhany.
Na varhany, na které jsem hrála při mši svaté dnes, jsem cvičila pouhé dva dny vždy hodinu. A samozřejmě také dnes něco kolem třičtvrtě hodiny. Takže by se dalo říct, že jsem pořádně necvičila. Varhany byly jiné, než jsem zvyklá hrát. Jsou rozhodně menší, mají pouze jeden manuál a asi dvanáct rejstříků. Z toho dva rejstříky pedálové.
A hrála jsem celou mši svatou. Jediné, co jsem nestihla nacvičit hraním byl žalm, ale zazpívala jsem ho bez doprovodu. Takže je to tu. Ta podstatná informace, která je tak důležitá, že o ní píšu celý nový článek.

ODEHRÁLA JSEM CELOU MŠI SVATOU!!!

A to bez někoho, kdo by za mnou stál a v případě potřeby zaskočil a dohrál. Musela jsem se spolehnout sama na sebe. A zvládla jsem to. A přiznám se, že tam byly i chyby.
Nejvíce poznatelná chyba byla při Kyrie, kdy jsem si musela nastavovat rejstříky. Bohužel při druhém zesilování jsem se netrefila a nastavila si tam něco jiného. Pokračovalo to dál, ale dohrála jsem v těch rejstříkách, ve kterých jsem začala. Následně si nejsem vědoma, nějaké chyby. Občas jsem netrefila pedál, což není nic neobvyklého. A taky jsem jednou hrála knězi do modlitby. Přes pultík a zábradlí na kůru jsem na kněze neviděla. Jen jsem zaslechla cinknout konvičky, tak jsem myslela, že ministranti jdou teprve s konvičkama. Zahrála jsem dva akordy a pak jsem zjistila svůj omyl a přestala hrát. Možná to ani nikdo neslyšel. To nevím.
Nejhorší z mého pohledu byla hraná poslední sloka na závěr. Už jsem byla docela dost unavená a vystresovaná, ale dohrála jsem ji.
Takže o sobě můžu říct, že jsem borec, když jsem to zvládla. Spousta okolností byla proti mě, hlavně jiné varhany.
Největší problém jsem měla s pedály (jak jinak, ruce zahraju, nohy neposlouchají). Přišlo mi, že jdou lehčeji sešlápnout a o to později se ozve zvuk. Možná se i hlouběji propadaly. Fakt nevím, ale šlapalo se na ně jinak, než jak jsem zvyklá.
Měla jsem fakt radost, když jsem zjistila, že jsem všechno odehrála. Asi takovou, jako po mé první improvizaci před lidmi v neděli.
Vaše sebevědomější Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené