Lepší je mlčet než planě kecat, nebo potom cítit zklamání z předešlého rozhovoru.

28.4.15

Pět let ministrantské služby...

...by to bylo právě dnes v šest hodin večer.

V danou hodinu jsem poprvé šla k oltáři v roli ministranta. Nepamatuji si přesně, co všechno jsem dělala. Mám fotku jen toho, jak držím misál. V té době jsem zatím nic nechápala, neměla jsem ani potuchy o tom, že existuje nějaká liturgie, že i ministrování má pravidla...
Během těchto pěti let jsem se dozvěděla velké množství informací o liturgii, probudila jsem v sobě další hřivnu, kterou mi svěřit Bůh a stále se snažím ji rozmnožovat, abych nedopadla jako ten služebník v jednom evangeliu, kterému pán svěřil jednu hřivnu a který ji jednoduše zakopal na zahradě. Stejně tak, jako jsem se rozvíjela v hudbě, tak se rozvíjím v liturgii. A baví mne to. Stále na internetu vyhledávám aktuální informace o liturgii, čtu si nejnovější vydané dokumenty a samozřejmě se poučuji nejen ze svých chyb, ale i z chyb ostatních, které sleduji.
A k tomuto půl kulatému výročí bych ráda ukázala svou liturgickou knihovu. Zatím není kompletní.
S popisem začnu zleva: Příručka pro varhaníky, Jednotlivé lekcionáře k denní modlitbě církve a k tomu potřebné dva díly Breviáře (díly jsou tři, ale jeden mám na okně a používám jej i s lekcionářem a lekcionářů je pět, na fotografii jsou tudíž jen čtyři). Jedná se o kněžskou verzi Breviáře. Hned vedle je malý Misál. Jsou v něm bohužel jen texty k nedělím a slavnostem. Ale to mi teď už nevadí. Pak následuje kniha sídelního brněnského biskupa Pastýřské listy, Vánoční DVD SBMky a jedno pojednání o Tolkienovi. To bohužel ještě nemám přečtené. Následuje příručka Modlitby za zemřelé, Růženec se sv. Kateřinou Sienskou, Malý průvodce postní dobou v Roce víry, YOUCAT o Svátosti smíření a příručka pro lektory Vezmi a čti. A následuje Knížka pro ministranty a
Kompendium katechismu katolické církve následováno encyklikou emeritního papeže Benedikta XVI. Deus caritas est. Mojí největší chloubou je Liturgika od Adolfa Adama. Již několikrát jsem ji už zmiňovala. Hned vedle je kniha Radka Tichého s názvem Liturgie evangeliáře. Také nádherná a poučná kniha. Další relativně tlustou knihou je Kodex kanonického práva v latině a češtině. Bohužel latinsky neumím, tak jej budu číst pouze v češtině. Mezi Kodexem a Mešním řádem se tísní pár publikací pro ministranty a také nové eucharistické modlitby ve starším vydání. A pak je již smíněný Mešní řád. A je zpívaný. Pak je vynecháno místo na lekcionáře. Zatím jsem vlastníkem jen čtyř z celkového počtu deseti. Ještě mi chybí sehnat lekcionář I. A, B a C, také Lekcionář VI/1 a VI/2 a Mariánský lekcionář.
Následují knihy, které se týkají zpěvu žalmů. Mám je skoro všechny, jen mi chybí Velikonoční graduál. Vedle Lekcionáře V. se nacházejí dokumenty. Jedná se o SC, Redemptionis Sacramentum, Musicam Sacram, Škola liturgie od Mgr. Waleriana Bugela, Všechny barvy církve od Radka Martínka, instrukce s názvem Příprava na velikonoční svátky a jejich slavení, IGMR z roku 2002 a Instrukce k některým otázkám ohledně možností laiků podílet se na službách vykonávaných kněžími. Poslední jmenovanou bohužel ještě nemám přečtenou.
Následuje staré vydání pohřebních obřadů a nevázaný Český misál. Pak jsou k vidění čtyři ročenky Pueri Domini a nakonec několik ročníků časopisu Tarsicius. Všechny časopisy Tarsicius jsou přečtené do posledního písmenka.
Jak jste si mohli všimnout, chybí tam ta hlavní kniha katolické církve. A tou je Bible. Není tam z důvodu, že se nachází na poličce, kterou mám u hlavy. Na stejném místě se také nachází laický Breviář, kancionál, několik publikací od Bruna Ferrera a také staré Direktáře.
Tak to je moje liturgická knihovna. Doufám a pevně věřím, že se mi podaří ji ještě více rozšířit a doplnit o chybějící exempláře.
Vaše ministrantka v záloze (jak jsem s oblibou říkávala) Vanimaré

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené